Musk v problémoch. EÚ ho varovala, že zakáže Twitter, ak nebude dodržiavať pravidlá

ta3 tasr
1.12.2022 08:08

Európska únia údajne varovala amerického podnikateľa a miliardára Elona Muska, že Twitter zakáže, ak nebude dodržiavať prísne pravidlá o moderovaní obsahu. Informoval o tom v stredu denník Financial Times (FT) s odvolaním sa na svoje zdroje. Informuje o tom stanica Sky News.

Musk v problémoch. EÚ ho varovala, že zakáže Twitter, ak nebude dodržiavať pravidlá
TASR/AP

Eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton podľa FT pohrozil Muskovi zákazom počas stredajšieho videohovoru.

Breton najbohatšiemu mužovi sveta povedal, že musí dodržiavať zoznam pravidiel, ktoré sú stanovené v novom zákone o digitálnych službách. Týka sa to zamedzenia "svojvoľného" prístupu k obnoveniu zakázaných používateľov a súhlasu s "rozsiahlym nezávislým auditom" platformy, uvádza FT.

Twitter bude musieť podľa Bretona zaviesť transparentné pravidlá pre používateľov, výrazne posilniť moderovanie obsahu a chrániť slobodu prejavu, odhodlane bojovať proti dezinformáciám a obmedziť cielenú reklamu. Musk sa zatiaľ k správe verejne nevyjadril, no už skôr uviedol, že Twitter bude dodržiavať všetky príslušné zákony.

Zákon o digitálnych službách sa vzťahuje na všetky digitálne služby, ktoré spájajú spotrebiteľov s tovarom, službami alebo obsahom. Vytvára nové povinnosti pre on-line platformy s cieľom znižovať rozsah škôd a bojovať proti rizikám v on-line prostredí, zavádza silnú ochranu práv používateľov a pre digitálne platformy buduje nový rámec transparentnosti a zodpovednosti.

Tieto pravidlá poskytnú používateľom novú ochranu a podnikom právnu istotu na jednotnom trhu Európskej únie. Zákon o digitálnych službách je celosvetovo prvým regulačným súborom nástrojov svojho druhu.

Porušenie povinností stanovených v zákone môže viesť k uloženiu pokuty až do výšky šesť percent ročného celosvetového príjmu spoločnosti alebo dokonca k zákazu pôsobiť na jednotnom trhu EÚ, píše agentúra AP.

Musk po kúpe sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter koncom októbra tohto roku avizoval viaceré zmeny v jej fungovaní. Okrem iného začal s hromadným prepúšťaním, v rámci ktorého prišla o prácu viac než polovica zamestnancov spoločnosti vrátane tých, ktorí mali na starosti sledovanie dodržiavania pravidiel upravujúcich zverejňovanie obsahu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok