Problémom sú peniaze, Pat a Mat nevyjednali nič, myslí si Bittó Cigániková. Podľa Rašiho Matovič predložil štátny rozvrat

ta3
30.11.2022 21:52

Vláda podpísala s LOZ memorandum, v ktorom pristúpila na všetkých osem požiadaviek lekárov. Podľa Jany Bittó Cigánikovej (SaS) vláda nevyjednala z dohody s lekármi žiadne podmienky, ktoré by priniesli pozitíva pre občanov Slovenskej republiky. Podľa Mariána Kollára, čestného predseda LOZ a bývalého prezidenta SLK sa podpisom memoranda nič zásadné v rezorte zdravotníctva nezmení. Richard Raši (Hlas) poukázal na dôležitosť precízne spracovať štátny rozpočet a jednoznačne vyčleniť finačné prostriedky na zdravotnícku starostlivosť.

tema_dna_60.jpg
TA3

„Toto je modlitebný krúžok amatérov“, odpovedala Bittó Cigániková na otázku, prečo vláda rieši všetko na poslednú chvíľu. Podľa nej bolo stredajšie vystúpenie Igora Matoviča v parlamente nechutné, pričom podotkla, že má pocit, akoby si neuvedomoval, že sám môže za to, aká je momentálna situácia.

Zdá sa, akoby sa za všetko pripisovala zodpovednosť Igorovi Matovičovi, podotkol moderátor. „Bohužiaľ, v tejto dobe na 100% platí ‚lebo Matovič‘,“ dodal Raši. „Toto je jednoznačne zlyhanie vlády a veľké,“ povedala Bittó Cigánikova, ktorá si myslí, že situácia nemusela až tak dramaticky vyeskalovať, ak by sa viedli poriadne rokovania. 

Marián Kollár sa v úvode svojho prejavu poďakoval všetkým lekárom, ktorí sa do štrajku zapojili. „Kríza nebude zažehnaná, kým tu nebude kvalitná zdravotná starostlivosť,“ povedal Kollár, podľa ktorého sa memorandom nič zásadné v slovenskom zdravotníctve nezmení, no možno ho vnímať ako začiatok cesty Slovenska vyrovnať sa v oblasti zdravotníctva okolitým krajinám. Najväčším problémom slovenského rezortu zdravotníctva je podľa Kollára neodbornosť vedúcich osobností. Myslí si, že kým sa zdravotníctvo nestane prioritou vlády, nič sa nezmení.

Čo za to?

 „Peniaze, ktoré mi dostávame idú od pacienta, pacient si nás platí a preto k nemu musíme pristupovať inak,“ uviedol Kollár, ktorý si myslí, že vecou, ktorá sa podpisom memoranda zmení a ktorú pocítia aj občania bude to, že lekári sa začnú cítiť lepšie, finančne komfortnejšie a vďaka tomu dôjde aj k zlepšeniu vzťahu medzi lekárom a pacientom. Podľa Bittó Cigánikovej môže byť veľa takých lekárov, ktorých prístup sa zmení, no je naivné čakať, že tak urobia všetci. Podľa nej vláda „Pata a Mata“ pre občanov z dohody nevyjednala nič a argumentovať tým, že situácia mohla byť ešte horšia neznamená nič. „Môžeme sa spoliehať na svedomie lekárov, ale oveľa lepšie by bolo spoliehať sa na kvalitatívne ukazovatele,“ dodala poslankyňa.


Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok