Ukrajinské jednotky odrazili ruské útoky v šiestich oblastiach na východe krajiny

ta3 čtk
30.11.2022 16:30

Ukrajinské ozbrojené sily odrazili za uplynulý deň útoky ruskej inváznej armády v šiestich obciach na východe krajiny, informuje vo svojej pravidelnej rannej zvodke o vývoji bojov ukrajinský generálny štáb. Moskva hlási dobytie osady neďaleko Bachmutu.

Ukrajinské jednotky odrazili ruské útoky v šiestich oblastiach na východe krajiny
TASR/AP

V Chersone pri stredajšom ruskom ostreľovaní zahynula sedemdesiatročná žena, informoval v stredu šéf chersonskej oblasti Jaroslav Januševyč. V Sumskej oblasti na severe Ukrajiny prišiel o život pri ostreľovaní nemocnice adolescent, povedal Kyrylo Tymošenko z ukrajinskej prezidentskej kancelárie. Informácie bojujúcich strán nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov.

"Napriek extrémne veľkým stratám sa okupanti stále pokúšajú postúpiť v Doneckej oblasti, získať oporu v Luhanskej oblasti, posunúť sa do Charkovskej oblasti, plánujú niečo na juhu," uviedol Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom videoposolstve a označil situáciu na fronte za zložitú.

Luhanská a Donecká oblasť sú súčasťou východoukrajinského Donbasu, kde sa už mesiace odohrávajú ťažké boje. Z takmer celej Charkovskej oblasti Ukrajinci invázne sily vytlačili v septembri, v novembri potom získali znova kontrolu nad juhukrajinským mestom Cherson, ktoré Rusi okupovali prakticky od začiatku invázie.

"V uplynulých 24 hodinách jednotky obranných síl (Ukrajiny) odrazili útoky okupantov pri obciach Stelmachivka v Luhanskej oblasti a Bielohorivka, Bachmutskej, Pervomajskej, Nevelskej a Marjinka v Doneckej oblasti," uviedol ukrajinský generálny štáb.

"Nepriateľ neprestáva ostreľovať jednotky nášho vojska a obce na pravom brehu rieky Dneper, vrátane Chersonu," napísal aj generálny štáb. Upozornil, že ruské sily v uplynulom dni vykonávali raketové útoky aj na civilné objekty.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo dobytie osady Andrijivka asi desať kilometrov južne od Bachmutu. Ruské sily v tejto oblasti podnikajú útoky proti ukrajinským opevneniam niekoľko mesiacov, podľa pozorovateľov v posledných týždňoch údery zintenzívnili. Ministerstvo ďalej uviedlo, že ruská ofenzíva "úspešne" pokračuje aj pri dedine Vodjane v okolí Donecku. Už skôr Moskva oznámila dobytie osady Bilohorivka a tiež obce Perše Travnja.

Šéf chersonskej oblastnej správy Januševič neskôr podľa ruskojazyčnej BBC informoval o ďalšom ruskom ostreľovaní Chersonu, ktoré podľa neho zasiahlo rezidenčné budovy a zdravotnícke zariadenia. Zahynula seniorka a ďalší človek utrpel zranenie. Aj v dedine Bilopillja v Sumskej oblasti zasiahli Rusi nemocnicu, kde zomrel maloletý, napísal na sociálnej sieti Telegram predstaviteľ ukrajinskej prezidentskej kancelárie Tymošenko.

Počas uplynulého dňa zahynulo na Ukrajine päť civilistov, všetky tieto obete sú z Doneckej oblasti, uviedol aj Tymošenko. Ďalšie dve desiatky ľudí utrpeli zranenia, najviac opäť v Doneckej oblasti, ďalšie potom v Dnepropetrovskej a Chersonskej oblasti.

Situácia v energetickom systéme sa každým dňom zlepšuje a technici pracujú na zvýšení objemu výroby energií, povedal dnes podľa agentúry Unian ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko. Pokiaľ nebude pokračovať ruské bombardovanie energetickej sústavy, bude v blízkej budúcnosti možné skrátiť dobu výpadkov v dodávkach prúdu, doplnil. Premiér Denys Šmyhal v utorok uviedol, že po ruských raketových útokoch z minulého týždňa v krajine stále chýba asi 30 percent elektriny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok