Európa roky vedela, že potrebuje spoločný systém protivzdušnej obrany, povedala Lambrechtová

ta3 čtk
30.11.2022 16:07

Európa roky vedela, že potrebuje systém spoločnej protivzdušnej obrany, ale až teraz sa podarilo začať rokovania. V stredu to v prejave na Berlínskej bezpečnostnej konferencii vyhlásila nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová. Ministerka pripomenula, že projekt v auguste v Prahe navrhol nemecký kancelár Olaf Scholz. Oznámila tiež, že do leta budúceho roka SRN na svojom území vycvičí viac ako 5000 ukrajinských vojakov.

Európa roky vedela, že potrebuje spoločný systém protivzdušnej obrany, povedala Lambrechtová
TASR/AP

"Európa roky vedela o nedostatku v podobe chýbajúceho systému protivzdušnej obrany," povedala Lambrechtová. "Teraz ale nastala zmena a rokujeme. A som rada, že k projektu sa pripojilo 15 krajín," uviedla. Záujem na obrannom systéme proti balistickým raketám a ďalším hrozbám zo vzduchu majú okrem Nemecka aj Česko, Slovensko, Británia, Nórsko, Maďarsko, Bulharsko, Belgicko, Fínsko, Estónsko, Lotyšsko, Litva, Holandsko, Rumunsko a Slovinsko. Tieto krajiny v októbri podpísali príslušné vyhlásenie.

Scholz v augustovom prejave na Karlovej Univerzite v Prahe hovoril o svojich predstavách budúcnosti demokratickej Európy. Ako hrozbu spomenul nedostatočnú vzdušnú obranu, do ktorej by rád zapojil ostatné európske krajiny. "A Nemecko bude túto budúcu protivzdušnú obranu navyše koncipovať tak, aby sa na nej mohli podieľať, pokiaľ o to budú mať záujem, aj európski susedia, napríklad Poliaci, pobaltské krajiny, Holanďania, Česi, Slováci alebo naši škandinávski partneri," povedal vtedy Scholz . Lambrechtová teraz pripomenula, že to bol nemecký kancelár, ktorý otázku chýbajúceho európskeho protiraketového dáždnika opäť otvoril.

Tento systém je podľa Lambrechtovej tým správnym krokom, ktorý musí Európa pre svoju bezpečnosť urobiť. "To, čo robíme teraz, nestačí," povedala. Ministerka v prejave na bezpečnostnom fóre hovorila o tom, čo nielen pre Nemecko znamená zmena epochy, ktorá podľa kancelára nastala vo februári ruským vojenským vpádom na Ukrajinu. Nemecko a jeho spojenci sa teraz podľa Lambrechtovej musia snažiť, aby Ukrajina naďalej dokázala ruskej invázii vzdorovať. Poznamenala, že Nemecko tak robí množstvom krokov, okrem iného dodávkami zbraní a vybavenia na Ukrajinu.

"Pre nás Nemcov je dôležité, aby naši spojenci vedeli, že sa na nás môžu spoľahnúť. Sme lojálni partneri a predovšetkým veľmi angažovaní partneri," zdôraznila ministerka vlády, ktorá bola zo začiatku konfliktu často kritizovaná za nedostatočnú ochotu Kyjevu dodávať zbrane.

"Ukrajine sme poskytli moderný systém protivzdušnej obrany IRIS-T. Ten vo výzbroji nemá ani naša armáda, ale ochrana civilistov je pre nás prednejšia," povedala Lambrechtová. Ďalším krokom je potom reťazová výmena vojenského materiálu, kedy východné krajiny poskytujú Ukrajine vybavenie a výzbroj zo sovietskej éry a na oplátku od Nemecka dostanú západnú techniku. Česko takto od Nemecka dostane darom 14 starších tankov Leopard 2A4 a vyslobodzovacie vozidlo. "Našim spojencom tak pomáhame uzatvárať medzery (v bojaschopnosti)," dodala.

Nemecko podľa Lambrechtovej pomáha východným spojencom aj s obranou, napríklad rozmiestnením systémov protivzdušnej obrany Patriot na Slovensko či podobnou ponukou Poľsku. Tomu Berlín okrem systému Patriot navrhol aj pomoc v ostrahe vzdušného priestoru s pomocou nemeckých stíhačiek Eurofighter.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok