Kuleba vyzval NATO na dodanie systému Patriot. To je to, čo Ukrajina potrebuje, povedal

ta3 čtk
30.11.2022 15:32

Systémy protivzdušnej obrany Patriot sú presne to, čo Kyjev potrebuje, povedal po rokovaní ministrov zahraničia Severoatlantickej aliancie v Bukurešti šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba. Vyzval na čo najrýchlejšie dodanie týchto systémov, rovnako ako aj takých typov tankov, ktoré využíva samo NATO. Informovala o tom agentúra Reuters.

Kuleba vyzval NATO na dodanie systému Patriot. To je to, čo Ukrajina potrebuje, povedal
TASR/AP

Nemecko predtým ponúklo systémy Patriot Poľsku. Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová pritom dala najavo, že systémy majú byť súčasťou obrany územia Severoatlantickej aliancie, do ktorej patrí Poľsko, ale Ukrajina nie. Poľský minister obrany Mariusz Blazsczak ale minulý týždeň povedal, že požiadal nemeckú vládu, aby systémy poskytla Ukrajine, ktorá čelí ruským raketovým útokom na energetickú infraštruktúru.

"Môj odkaz je jednoduchý: poskytnite Patrioty, ako najrýchlejšie môžete, pretože to je systém, ktorý Ukrajina potrebuje na ochranu obyvateľov a infraštruktúry," uviedol Kuleba. "Ak je Nemecko ochotné Patrioty poskytnúť Poľsku a Poľsko je pripravené ich odovzdať Ukrajine, tak myslím, že riešenie je nemeckej vláde jasné," dodal s tým, že Kyjev bude ohľadom tejto otázky s Berlínom v kontakte.

"Logika pri rozhodovaní o poskytovaní určitých typov zbraní sa musí zmeniť. Tragédiám musíme predchádzať, nie na ne reagovať," uviedol aj ukrajinský minister zahraničia.

Kuleba v stredu tiež zopakoval, že Ukrajina neprestane bojovať, kým neobnoví svoju územnú celistvosť vrátane vrátenia polostrova Krym, ktorý v roku 2014 anektovalo Rusko. Zdôraznil, že by sa mala začať prerokúvať ukrajinská žiadosť o vstup do NATO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok