Putin teraz nemá záujem o diplomaciu, naša podpora musí pokračovať, vyhlásil Blinken

ta3 čtk
30.11.2022 14:30

Ruský prezident Vladimír Putin nemá v tejto chvíli záujem o diplomaciu. Konflikt na Ukrajine chce zmraziť, získať čas a zaútočiť znova, vyhlásil v Bukurešti po rokovaní so svojimi kolegami z ďalších členských krajín NATO americký minister zahraničia Antony Blinken. Cestou k čo najrýchlejšiemu diplomatickému riešeniu konfliktu je podľa neho teraz ďalšia podpora Ukrajiny.

Blinken chce hovoriť s Lavrovom. Žiada vzájomnú výmenu väzňov
TASR/AP

"Súhlasíme s (ukrajinským prezidentom) Volodymyrom Zelenským, že diplomacia je jediným riešením konfliktu na Ukrajine. Ruské brutálne útoky na energetickú infraštruktúru a proti civilistom ale ukazujú, že Putin nemá o diplomaciu teraz záujem," povedal Blinken a dodal, že Spojené štáty podporujú "spravodlivý a dlhotrvajúci mier". NATO podľa neho pri poskytovaní materiálnej podpory Kyjevu zohľadňuje, že ruské jednotky od 10. októbra útočia na energetickú infraštruktúru po celej Ukrajine.

"Je dôležité, aby sme neboli uväznení v nekonečnom cykle opráv, ničenia a ďalších opráv elektrární," uviedol minister a dodal, že USA v najbližších dňoch a týždňoch na Ukrajinu doručia generátory a náhradné diely potrebné na opravu elektrickej infraštruktúry v hodnote 53 miliónov dolárov. Blinken zopakoval, že USA nevyhľadáva konflikt s Čínou, naopak sa snaží mu predísť a spolupracovať na globálnych makroekonomických otázkach zmene zmien klímy alebo svetového zdravia.

"Členovia aliancie sú znepokojení z čínskej spolupráce s Ruskom, šírenia čínskych dezinformácií aj rozvojom čínskej armády. Vítame však každú príležitosť spolupracovať s Čínou na spoločných výzvach," povedal šéf americkej diplomacie.

NATO je podľa neho aj politickým spojenectvom, v ktorého v rámci štáty spoločne posúvajú svoje postoje a perspektívy a zdieľajú informácie. Cieľom aliančnej spolupráce vzhľadom k Číne nie je podľa Blinkena "brať NATO do Ázie". Týka sa vraj však výziev, ktoré Čína a jej správanie predstavuje pre členské štáty bloku.

Ukrajinský minister zahraničia vyzval NATO na dodanie systémov Patriot Ukrajine

Systémy protivzdušnej obrany Patriot sú presne to, čo Kyjev potrebuje, povedal po rokovaní ministrov zahraničia Severoatlantickej aliancie šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba. Vyzval na čo najrýchlejšie dodanie týchto systémov, rovnako ako aj tankov typov, ktoré využíva samo NATO. Informovala o tom agentúra Reuters.

Berlín predtým ponúkol systémy Patriot Poľsku. Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová pritom dala najavo, že systémy majú byť súčasťou obrany územia Severoatlantickej aliancie, do ktorej patrí Poľsko, ale Ukrajina nie. Poľský minister obrany Mariusz Blazsczak ale minulý týždeň povedal, že požiadal nemeckú vládu, aby systémy poskytla Ukrajine, ktorá čelí ruským raketovým útokom na energetickú infraštruktúru.

Aj Kuleba dnes ministrom krajín NATO oznámil, že Ukrajina tieto systémy potrebuje na ochranu civilnej infraštruktúry. Dodal, že o ich poskytnutí Ukrajine bude rokovať s nemeckou vládou. Šéf ukrajinskej diplomacie tiež uviedol, že by sa mala začať prejednávať ukrajinská žiadosť o vstup do NATO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok