Šéf ruskej rozviedky rokoval so šéfom CIA. Riešili Ukrajinu aj jadrovú bezpečnosť, uviedla agentúra RIA

ta3 čtk
30.11.2022 14:08

Šéf ruskej rozviedky SVR Sergej Naryškin povedal ruskej agentúre RIA Novosti, že pri skoršom stretnutí s riaditeľom americkej Ústrednej spravodajskej služby Williamom Burnsom preberali jadrovú bezpečnosť a Ukrajinu. Americká chargé d'affaires v Moskve Elizabeth Roodová už predtým rovnakej agentúre povedala, že šéfovia spravodajských služieb nejednali o urovnaní konfliktu na Ukrajine, ktorý rozpútalo Rusko vo februári tohto roku.

Šéf ruskej rozviedky rokoval so šéfom CIA. Riešili Ukrajinu aj jadrovú bezpečnosť, uviedla agentúra RIA
Profimedia

"Najčastejšie používanými slovami na tej schôdzke boli 'strategická stabilita', 'jadrová bezpečnosť', 'Ukrajina' a 'kyjevský režim'," povedal Naryškin v rozhovore s RIA Novosti. Šéf ruskej rozviedky tiež potvrdil, že Rusko a Spojené štáty majú na úrovni spravodajských služieb k dispozícii komunikačné kanály na prerokovanie rizík, najmä tých jadrových. O tomto komunikačnom kanáli už skôr informovala aj Roodová.

Burns s Naryškinom rokovali tento mesiac v Ankare. Podľa agentúry Reuters išlo o prvý kontakt USA s Ruskom na takej vysokej úrovni od februára, keď Rusko napadlo Ukrajinu. Biely dom na rokovanie v Ankare povedal, že Burns svojho ruského kolegu varoval pred následkami, ktoré by sa dostavili v prípade, že by sa Rusko rozhodlo použiť jadrové zbrane.

Kremeľ po stretnutí oboch predstaviteľov uviedol, že Rusko je otvorené ďalším rokovaniam s USA na vysokej úrovni. Neskôr však Moskva podľa denníka Kommersant odložila rokovania so Spojenými štátmi o strategických zbraniach v rámci zmluvy Nový START, ktorá sa mala začať tento týždeň v Káhire. V utorok námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov uvádzal, že rokovania medzi Moskvou a Washingtonom o strategických jadrových zbraniach sa už do konca roka zrejme neuskutočnia.

Rusko síce na jednej strane uisťuje, že sa drží princípu neprípustnosti jadrového konfliktu, na druhej strane ale jeho predstavitelia vrátane ruského prezidenta Vladimíra Putina v uplynulých mesiacoch niekoľkokrát urobili narážky na použitie jadrových zbraní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok