Turecko od Fínska a Švédska pre vstup do NATO očakáva viac jasných krokov

ta3 čtk
30.11.2022 13:27

Turecko víta kroky Švédska a Fínska, ktoré doteraz urobili pre svoje členstvo v NATO, konkrétne tvrdší postoj švédskej vlády voči terorizmu. Ankara ale potrebuje viac záruk, uviedol minister zahraničia Mevlüt Çavusoglu na summite NATO v Bukurešti.

Maďarsko ratifikuje vstup Švédska a Fínska do NATO zrejme 7. decembra
TASR/AP

"Obe krajiny urobili isté kroky, uznávame to. Neučinili ale nič ohľadom žiadostí o vydanie a zmrazenie majetku teroristom," povedal dnes Çavusoglu novinárom.

Vyhlásenie tureckého ministra zahraničia prišlo po tom, čo šéf švédskej diplomacie Tobias Billström dnes ráno povedal novinárom, že Švédsko a Fínsko dosiahli pokrok na ceste k dohode s Tureckom o prijatí severských krajín do NATO.

"(V utorok) sme mali spoločne s Fínskom a Tureckom dobré jednanie, po ktorom som cítil, že sa posúvame dopredu," povedal Billström.

Fínsko a Švédsko o vstup do NATO požiadali tento rok na jar v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. Narazili ale na odpor Ankary, ktorá ich viní z podpory kurdských skupín, ktoré Turecko pokladá za teroristické. Ich vstup do aliancie doteraz neratifikovalo ani Maďarsko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok