Krajiny EÚ sa dohodli na bezvízovom styku pre Kosovo, chcú ho zaviesť do dvoch rokov

ta3 ČTK
30.11.2022 12:02

Veľvyslanci členských krajín Európskej únie dosiahli pokrok v roky trvajúcom procese, keď sa dohodli na vyjednávacej pozícii ohľadom zrušenia vízovej povinnosti pre občanov Kosova. Rada EÚ oznámila, že bude v rokovaniach s Európskym parlamentom presadzovať, aby k liberalizácii vízového režimu došlo najneskôr so začiatkom roku 2024. Nájdenie spoločnej pozície bolo jedným z cieľov českého predsedníctva v rade.

Slovensko dostane prostredníctvom programu REACT-EU pomoc 66,5 milióna eur
TASR/AP

Kosovo je jediným štátom západného Balkánu, ktorý stále nemá bezvízový režim pre cesty do EÚ. Európska komisia uvoľnenie vízovej povinnosti navrhla už v roku 2016 a napríklad na konci roka 2017 vtedajší kosovský premiér Ramush Haradinaj uviedol, že v nasledujúcom roku sa jeho spoluobčania zmeny určite dočkajú. Krok ale zatiaľ medzi členskými krajinami únie nemal dostatočnú podporu, čo vyvolávalo nevôľu kosovského vedenia.

Teraz Rada EÚ uvádza, že Kosovo významne pokročilo v kontrole dokumentov, zvládaní migrácie a ďalších pilieroch plánu vízovej liberalizácie. Členské krajiny navrhujú, aby sa ľudia s kosovskými pasmi mohli zdržiavať na území EÚ bez víz až 90 dní v rámci 180-dňového obdobia. Nový režim chcú zaviesť pri spustení cestovnej databázy označovanej skratkou ETIAS, avšak "v každom prípade do 1. januára 2024". "Na základe tohto mandátu predsedníctvo začne rokovania s Európskym parlamentom," píše sa v tlačovej správe.

Zrušenie vízovej povinnosti pre Kosovčanov presadzovalo aj české predsedníctvo. Šéf českej diplomacie Ján Lipavský v septembri označil za nespravodlivosť, že kosovskí občania musia stále žiadať o bežné turistické víza, aby mohli EÚ navštíviť. Vo vyhlásení ocenil snahy Kosova posilniť kontrolu hraníc a bezpečnosť, a vyjadril nádej, že Rada EÚ rýchlo nájde zhodu s europoslancami na ďalšom postupe.

Proti zrušeniu vízovej povinnosti v minulosti vyjadrovali výhrady najmä Francúzsko a Holandsko. Ďalšia pätica štátov EÚ, vrátane Slovenska alebo Španielska, potom neuznáva nezávislosť Kosova. Na schválenie vízovej liberalizácie je v Rade EÚ potrebná kvalifikovaná väčšina, za ktorú sa musí vysloviť najmenej 15 členských krajín, ktoré zároveň dohromady reprezentujú 65 percent občanov Únie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok