Európska komisia odporučila zablokovať Maďarsku miliardy z fondov EÚ

ta3 čtk
30.11.2022 08:15

Európska komisia v stredu navrhla zablokovať Maďarsku výplatu 7,5 miliardy eurzo štrukturálnych fondov Európskej únie kvôli trvajúcim nedostatkom v boji s korupciou a pri kontrole verejného obstarávania. Maďarské reformy, ktorými chcela Budapešť docieliť odblokovanie peňazí, nie sú podľa exekútívy Únie dostatočné. O návrhu EK budú rozhodovať členské štáty.

Viktor Orban
TASR/Jaroslav Novák

Komisia zároveň schválila maďarský plán obnovy, na základe ktorého má Budapešť dostať 5,8 miliardy eur z mimoriadneho krízového fondu. Výplatu peňazí však komisia podmienila zavedením ďalších reforiem.

Maďarsko dúfa v uvoľnenie peňazí z EÚ v budúcom roku, stredajší návrh EK otvára dvere ku konečnej dohode, uviedol maďarský minister pre miestny rozvoj Tibor Navracsics, zodpovedný za rokovania o fondoch EÚ. Podľa agentúry Reuters dodal, že zablokovanie niektorých fondov spôsobila sčasti skutočnosť, že niektoré návrhy zákonov stále čakajú na schválenie.

Komisia, europarlament aj rad členských krajín únie dlhodobo kritizuje vládu premiéra Viktora Orbána kvôli nedostatkom v kvalite právneho štátu vrátane systému rozdeľovania únijných peňazí, ktorý podľa nich nie je dostatočne zabezpečený proti korupcii a klientelizmu. Budapešť, ktorá zápasí s vážnymi ekonomickými problémami a peniaze z úniovej kasy nutne potrebuje, vykonala sadu 17 reforiem dohodnutých s komisiou.

"Maďarsko sa bezpochyby vydalo správnym smerom. Riziko pre rozpočet EÚ však naďalej trvá, pretože v ústredných častiach reforiem zostávajú medzery," vyhlásil však v stredu eurokomisár pre rozpočet Johannes Hahn. Komisia posiela členským krajinám analýzu maďarských reforiem s odporúčaním, aby schválili zablokovanie uvedenej sumy. Tá predstavuje 65 percent maďarského podielu na trojici fondov určených na podporu menej rozvinutých regiónov v rámci kohéznej politiky vo viacročnom rozpočte EÚ na obdobie 2021 až 2027.

Podľa podpredsedníčky komisie Věry Jourovej síce Budapešť prišla po dlhých rokoch sporu o právny štát s konkrétnymi návrhmi, časť reforiem je však zatiaľ iba na papieri. Ide podľa nej napríklad o verejný register zmlúv či o právomoci vyšetrovacích orgánov. Komisia požaduje záruky, aby sa prípadné podozrenie na korupciu alebo na podvod dokonale vyšetrilo a neboli možné "úhybné manévre" zo strany vlády, uviedla.

"Ak chce Maďarsko peniaze, bude musieť pokračovať," vyhlásila Jourová. Budapešť podľa nej o peniaze nepríde nadobro a komisia je pripravená urobiť novú analýzu a navrhnúť rozmrazenie fondov v prípade maďarského pokroku. Zablokovanie peňazí, ktorých prvá časť by do Maďarska za normálnych okolností putovala zhruba v druhej polovici budúceho roka, je tak teraz v rukách členských štátov.

Hlasovať by o ňom mohli budúci utorok ministri financií, krajný termín pre rozhodnutie je 19. decembra. Na schválenie návrhu je potrebná kvalifikovaná väčšina hlasov. To je najmenej 15 krajín predstavujúcich 65 percent obyvateľov bloku. Mnohé štáty dali skôr najavo, že sa hodlá odporúčaním komisie riadiť.

Komisia v stredu zároveň po mnohomesačnom dialógu s Budapešťou schválila maďarský investičný a reformný plán, ktorý môže krajine otvoriť cestu k mimoriadnym dotáciám určeným najmä na zmiernenie následkov koronavírusovej krízy. Maďarsko však musí splniť 27 podmienok týkajúcich sa aj nezávislosti justičných orgánov a ďalších otázok právneho štátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok