Štvrtina maďarských čerpacích staníc má nedostatok benzínu, uvádza server Telex

ta3 čtk
29.11.2022 22:45

Dočasný nedostatok benzínu sužuje až štvrtinu maďarských čerpacích staníc. Až stovku z nich vlastní tamojšia ropná a plynárenská spoločnosť MOL. Informoval o tom v utorok spravodajský server telex.hu, ktorý nedostatok vysvetľuje údržbou v rafinérii spoločnosti MOL a zvýšeným dopytom súvisiacim s cenovým stropom pre pohonné hmoty zavedeným maďarskou vládou.

tankovanie palivo benzín nafta (1140px) TASR/Milan Kapusta
TASR/Milan Kapusta

Čiastočné výpadky, ktoré trvali niekoľko hodín, postihli v posledných dňoch asi pätinu všetkých čerpacích staníc MOL, uviedla firma na svojom webe. MOL vlastní v Maďarsku približne 500 čerpacích staníc. Spoločnosť ďalej uviedla, že od zavedenia cenového stropu pre pohonné hmoty dopyt na jej čerpacích staniciach skokovo vzrástol, zatiaľ čo konkurencia výrazne znížila dovoz. MOL v posledných mesiacoch "do určitej miery" zásoboval asi 1700 z 2000 čerpacích staníc v Maďarsku, oznámila firma serveru telex.hu.

Rafinérie spoločnosti MOL v meste Százhalombatta pri Dunaji blízko Budapešti stále pracuje na čiastočný výkon a nie je jasné, kedy bude ukončená údržba. "Tento týždeň ešte treba počítať s nedostatkom dodávok," uviedol MOL.

Vláda premiéra Viktora Orbána zaviedla obmedzenie cien pohonných hmôt vlani v novembri, ale problémy so zásobovaním ju v júli donútili rozsah programu zúžiť, takže vodiči služobných vozidiel už nemohli nakupovať za zníženú cenu. V pondelok vláda uviedla, že Maďarsko môže zachovať cenový strop aj po 1. januári iba v prípade, že dodávky ropy z Ruska budú prúdiť bez prerušenia a rafinérie v Százhalombatte bude fungovať nepretržite.

Začiatkom tohto mesiaca spoločnosť MOL informovala, že dočasne obmedzuje dodávky pohonných hmôt niektorým maloobchodníkom. Zdôvodnila to "výrazným" poklesom dodávok ropy z Ruska a údržbou rafinérie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok