Ruské ministerstvo vnútra má problém s policajnými autami, informoval denník Kommersant

ta3 čtk
29.11.2022 22:39

Ruské ministerstvo vnútra nedokázalo nájsť dodávateľa 2800 nových áut, ktoré nevyhnutne potrebuje pre hliadky dopravnej polície, uviedol v utorok na svojom webe ruský denník Kommersant. Pripomenul, že v nedávnej minulosti ruská polícia kupovala škodovky ruskej výroby.

Ruské ministerstvo vnútra má problém s policajnými autami, informoval denník Kommersant
Profimedia

Súčasnú situáciu pripísal tlaku západných sankcií proti Rusku a odchodu západných automobiliek z ruského trhu. Ministerstvo sa teraz chystá miliardy rubľov určené na nákup áut venovať na iné účely, vyplýva podľa denníka z dokumentov, s ktorými sa mohol zoznámiť.

Predtým k dodávateľom policajných áut patrili predajcovia automobilov Škoda, Hyundai a AvtoVAZ, ale tento rok ministerstvo vnútra ani nevyhlásilo verejné súťaže. Na otázku denníka ministerstvo odpovedalo, že dopravná polícia je už vybavená "širokou škálou moderných dopravných prostriedkov". Experti ale predpokladajú, že za terajších podmienok sa na ruskom trhu jednoducho nevyskytuje taká veľká várka vozidiel miestnej výroby, ktoré by sa hodili pre službu u dopravnej polície.

Ruská polícia od roku 2019 kupovala nové autá v rámci federálneho projektu venovaného bezpečnosti na cestách. Na tento účel plánovala minúť 35,3 miliardy rubľov do roku 2024. V rokoch 2019 až 2020 kupovala vozidlá Škoda Octavia a UAZ Patriot, v roku 2021 vozidlá Hyundai Solaris a Lada Vesta. Tento rok chcelo ministerstvo kúpiť ďalších 2800 áut za 4,5 miliardy rubľov. Ale "riziká, spôsobené vonkajšími sankčnými tlakmi" podľa riaditeľstva federálneho projektu spôsobili, že nákup automobilov v tomto roku nebol možný.

"Výber áut sa výrazne zmenšil po tom, čo sa väčšina výroby áut v Rusku zastavila," konštatoval analytik Sergej Udalov. Fakticky teraz nie je možné zakúpiť ani väčšie množstvo áut Lada Vesta, pretože ich výroba sa zastavila. Zostala už len Lada Granta, vyrábaná v súčasnosti v zjednodušenej podobe, napríklad bez systému ABS, brániaceho zablokovaniu bŕzd, UAZ Patriot a čínsky Haval. Ten ale v Tule vyrába len módne crossovery, výrazne drahšie ako spomínaná Lada Vesta.

Jediný reálne dostupný variant pre dopravnú políciu teraz predstavuje Lada Granta, myslí si aj šéfredaktor motoristického časopisu Za ruljom Maxim Kadakov. Upozornil však, že automobilka AvtoVAZ by v marci budúceho roka mala znovu spustiť sériovú výrobu modelu Lada Vesta v zjednodušenej podobe, a to by podľa experta mohlo byť vozidlo vhodné pre ruskú políciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok