Zločinom je okrem vpádu na Ukrajinu aj vojnová taktika Ruska, tvrdí Berlín

ta3 čtk
29.11.2022 12:30

Rusko sa dopustilo medzinárodného zločinu nielen vojenským napadnutím Ukrajiny, ale aj tým, akým spôsobom vojnu na Ukrajine vedie. Dnes to pred konaním ministrov spravodlivosti skupiny ekonomicky vyspelých krajín G7 vyhlásil nemecký minister spravodlivosti Marco Buschmann.

Ukrajina po ruských útokoch
TASR/AP

Skupina G7, ktorá si na pojednávaní pozvala okrem iného ukrajinského ministra spravodlivosti Denysa Maljusku a hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karima Khana, tak chce podľa Buschmanna jasne ukázať, že vojnové zločiny nesmú zostať nepotrestané. Na záverečnej tlačovej konferencii Buschmann povedal, že verí, že sa pred ICC budú raz zodpovedať aj vysokí predstavitelia ruského režimu."Zločinom nie je len napadnutie Ukrajiny ako takej, ale aj to, ako Rusko túto vojnu vedie. Ruská taktika, ktorá je zameraná proti civilistom a civilnej infraštruktúre, je zločinná," povedal Buschmann na úvod záverečného dňa dvojdňového zasadnutia ministrov spravodlivosti štátov skupiny G7.

"Štáty G7 sú ekonomicky silné krajiny, hospodársky silné krajiny. Sme tiež spoločenstvom hodnôt, ktoré sa cítia viazané princípmi liberálnej demokracie, princípmi humanity, medzinárodného práva a nescudziteľnosti ľudských práv. K tomu tiež patrí, že vojnové právo a medzinárodné trestné právo je nutné rešpektovať. A ak je porušované, že proti tomu budeme rozhodne a jednotne postupovať," povedal Buschmann. "Dávame taký jasný signál, že vojnové zločiny nesmú zostať nepotrestané. A je jedno, kto ich spáchal a kde boli spáchané," dodal.

Kyjev by kvôli stíhaniu vojnových zločinov na Ukrajine chcel zriadiť osobitný tribunál. Európsky komisár pre spravodlivosť Didier Reynders, ktorý bol na stretnutie G7 tiež pozvaný, k tomu uviedol, že Európska únia je pripravená o veci diskutovať.

Podľa Buschmanna budú raz pred súdom stáť aj vysokí ruskí činitelia. "Som si istý, že nakoniec budeme na Medzinárodnom trestnom súde svedkami procesov s vysokými ruskými predstaviteľmi," povedal minister na záverečnej tlačovej konferencii. Poukázal tiež na to, že spracovanie a vyšetrovanie zločinov na Ukrajine môže trvať roky. "Možno aj desaťročia. Budeme ale dobre pripravení a budeme mať výdrž," dodal.

Na Ukrajine bolo podľa Buschmanna zdokumentovaných 45-tisíc vojnových zločinov, mnohé z nich vyšetruje nielen ukrajinská prokuratúra, ale aj Nemecko a ďalšie krajiny a medzinárodné inštitúcie. Nemecký minister tak hlavný cieľ dnešného rokovania vidí v lepšej koordinácii vyšetrovania a zdieľania poznatkov, aby neboli niektoré úkony robené dvakrát a iné nezostali zabudnuté.

Khan pri príchode na rokovanie povedal, že je to prvýkrát, čo bol prokurátor ICC pozvaný na rokovanie ministrov spravodlivosti G7. "Dnes vidíme, že spravodlivosť sa nezaobíde bez našej pomoci. Obete po celom svete vrátane Ukrajiny potrebujú transparentnosť," povedal o vyšetrovaní a stíhaní vojnových zločinov. Európsky komisár pre spravodlivosť Didier Reynders poukázal na to, že Európska únia sa snaží na Rusko tlačiť sankciami, ktoré ďalej rozširuje. "Doteraz sa tak podarilo zmraziť majetok ruských oligarchov s objemom 18,9 miliardy eur," povedal Reynders. Únia teraz hľadá cesty, ako majetok skonfiškovať a využiť ho na povojnovú obnovu Ukrajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok