Čínska polícia bráni vzniku nových protestov vo viacerých veľkých mestách

ta3 tasr
29.11.2022 08:31

Veľká prítomnosť polície v centrách niekoľkých čínskych miest vrátane Pekingu, Šanghaja, Kantonu či Chang-čou bráni novým protestom proti vládnej politike nulovej tolerancie voči covidu-19. V mnohých prípadoch príslušníci bezpečnostných zložiek zastavujú okoloidúcich, ktorí musia ukazovať svoje mobilné telefóny, či v nich nie je podozrivý obsah alebo programy na obchádzanie cenzúry. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

V Pekingu policajti zaisťujú predovšetkým promenádu na brehu rieky Liang-ma, kde neďaleko diplomatickej štvrte v nedeľu demonštrovali stovky ľudí. V Šanghaji polícia v mieste predchádzajúcich protestov postavila zábrany, aby predišla vytvoreniu väčšieho zhromaždenia. Po výzvach k novým manifestáciám zverejnených na sociálnych sieťach sú policajti vo veľkom počte aj na Ľudovom námestí v centre východočínskej prístavnej metropoly.

Pekingom, Šanghajom a ďalšími čínskymi mestami cez víkend otriasli demonštrácie, ktoré sú označované za najrozsiahlejší prejav nespokojnosti v Číne za niekoľko desiatok rokov. Demonštranti pri nich volali po zrušení prísnych opatrení proti šíreniu covidu-19, zneli ale aj výzvy na odstúpenie prezidenta Si Ťin-pchinga a konci vlády komunistickej strany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok