NATO bude v Bukurešti rokovať o modernizácii ukrajinskej armády

ta3 čtk
29.11.2022 07:38

O ďalšej podpore Ukrajiny pred očakávanými ťažkými zimnými mesiacmi bojov s ruským agresorom budú dnes rokovať ministri zahraničia krajín Severoatlantickej aliancie. Počas prvého dňa dvojdňového zasadnutia v Bukurešti preberú okrem iného aj možnosti, ako modernizovať arzenál ukrajinskej armády, aby zodpovedal štandardom NATO.

Jens Stoltenberg 1140px (TASR)
TASR

Generálny tajomník Jens Stoltenberg chce zástupcov aliančných vlád vyzvať, aby zvýšili dodávky nielen zbraní, ale aj vojenského vybavenia potrebného na náročné zimné boje. Na tlačovej konferencii pred zasadnutím vyhlásil, že aliancia dodá Kyjevu ďalšie palivo, zimnú výstroj či rušičky bezpilotných lietadiel. Ukrajina sa v poslednej dobe stretáva s útokmi dronov, ktoré dodáva Rusku Irán a ktoré po útoku na cieľ explodujú. Proti nim má Ukrajine pomôcť technika rušiaca signál bezpilotných strojov.

K aliančným kolegom sa na rokovaní pripojí ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba, ktorý ich zoznámi s aktuálnymi potrebami Kyjeva. Západné krajiny začali v posledných mesiacoch v reakcii na masívne ruské raketové útoky dodávať Ukrajine vyspelú obrannú techniku, Kyjev ale vzhľadom na nepoľavujúce útoky proti energetickej infraštruktúre a civilným cieľom potrebuje viac napríklad systémov protivzdušnej obrany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok