Rusko podľa amerického inštitútu pre nedostatok munície nebude stupňovať útoky na infraštruktúru

ta3 čtk
29.11.2022 07:22

Rusko kvôli malým zásobám striel zrejme nebude schopné vystupňovať vzdušné útoky na ukrajinskú infraštruktúru, uviedol vo svojom pravidelnom hodnotení situácie na ukrajinskom bojisku americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Novú vlnu úderov ale podľa neho Moskva zrejme chystá už na budúce dni.

ONLINE:
TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj koncom minulého týždňa varoval, že ruské sily pripravujú ďalšie útoky. Hovorkyňa ukrajinského južného veliteľstva Natalija Humenjuková v súvislosti s tým uviedla, že v pondelok začala službu v Čiernom mori ďalšia ruská loď schopná odpaľovať rakety. Podľa Humenjukovej to svedčí o prípravách na novú vlnu masívnych raketových úderov v priebehu nadchádzajúceho týždňa. K podobnému záveru dospeli podľa ISW aj niektorí ruskí vojenskí blogeri.

"Vzhľadom na pokračujúcu degradáciu ruského raketového arzenálu počas predchádzajúcich úderov je pravdepodobné, že Rusko sa usiluje o udržanie súčasného tempa úderov na ukrajinskú kritickú infraštruktúru, nie o jeho vystupňovanie," uviedli americkí analytici.

Rusko začalo inváziu na Ukrajinu 24. februára. Moskva, ktorá čelí neúspechom na bojisku a stiahla sa z radu predtým obsadených území, v posledných týždňoch začala plošne útočiť na ukrajinskú kritickú infraštruktúru. Zatiaľ posledný veľký vzdušný útok zo stredy minulého týždňa spôsobil rozsiahle škody na ukrajinskej energetickej sústave.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok