Rokovania medzi lekárskymi odborármi a vládou priniesli kompromis, zhodli sa Visolajský a Záborská

ta3/Dominik Pálka
28.11.2022 20:54

Poslankyňa Národnej rady (NR) SR a lekárka Anna Záborská (OĽaNO, KÚ) v relácii Téma dňa uviedla, že všetky požiadavky lekárskych odborárov boli splnené, ale nie celkom. Podľa šéfa Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Petra Visolajského rokovania s vládou priniesli kompromis.

zaborska_2.jpg
TA3

Lekárskym odborom ide aj to, aby sa dodržiavali predpísané normy počtu personálu na pacienta, kde by pacient mal garantované, že sa o neho postará skúsený atestovaný lekár. "Tlačíme na to, aby to bolo lukratívne zamestnanie a musí byť viac záujemcov o prácu. Potrebujeme mať stav, kedy si do nemocníc vyberieme tých najlepších," skonštatoval.

Dohodu víta aj opozícia

Dohodu vlády s lekármi víta koalícia aj opozícia. Návrh môže byť už tento týždeň v parlamente. Minister financií Igor Matovič ju však považuje  za výsledok vulgárneho a amorálneho vydierania zo strany lekárov. Premiér Eduard Heger sa po niekoľkých hodinách rokovania s lekármi dohodol a spolu s rezortným ministrom Vladimírom Lengvarským  vyriešili aj otázku zvýšenia platov. Minister financií Igor Matovič sa na záverečných rokovaniach nezúčastnil. Podľa statusu na sociálnej sieti mal toho dosť.

Poslanec parlamentu a prednosta kliniky Vladimír Baláž (Smer-SD) si chce vypočuť návrhy ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského. "Aj návrhy, ako chce zabezpečiť to, aby sa prijali v parlamente podmienky LOZ-u," uviedol Baláž. Myslí si, že Igor Matovič verejne zhodil rokovanie. "Uvidíme, ako budú pripravené zákony. Je potrebné premeniť túto krízu na víťazstvo," dodal.

Záborská potvrdila, že zdravotnícky výbor mal v pondelok rokovať o rozpočte. "Memorandum sa pretaví až do rokovania, ktoré bude v utorok," povedala.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:  

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok