Rokovania medzi lekárskymi odborármi a vládou priniesli kompromis, zhodli sa Visolajský a Záborská

ta3/Dominik Pálka
28.11.2022 20:54

Poslankyňa Národnej rady (NR) SR a lekárka Anna Záborská (OĽaNO, KÚ) v relácii Téma dňa uviedla, že všetky požiadavky lekárskych odborárov boli splnené, ale nie celkom. Podľa šéfa Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Petra Visolajského rokovania s vládou priniesli kompromis.

zaborska_2.jpg
TA3

Konečná dohoda medzi lekárskymi odborármi a vládou je na stole. Po dlhých rokovaniach kabinet premiéra Eduarda Hegera pristúpil na pôvodný návrh odborárov. Lekári budú mať vyššie platy aj koeficient za roky praxe. Aby sa však dohoda pretavila aj do praxe, parlamentom musia prejsť zákony a následne aj štátny rozpočet.

Požiadavky boli splnené, ale nie celkom

Poslankyňa Záborská uviedla, že všetky požiadavky odborárov boli splnené, ale nie celkom. "V rámci koeficientov a odpracovaných rokov tam zostala nejaká rezerva, ktorá splnená nebola. Z oboch strán nastal kompromis," dodala.

Šéf LOZ-u Visolajský povedal, že rokovania s vládou priniesli kompromis. "Išlo nám o to, aby nemocnice lepšie fungovali. Je dôležité, aby sme mali viac kolegov," uviedol. "Boli sme zahnaní do kúta. Iná možnosť, ako podať výpovede, nebola," myslí si šéf odborárov.

Podľa Visolajského bolo veľa času zo strany vlády premárneného. "Memorandum by mohlo byť hotové v utorok. Celá debata sa zvrhla na tlak. Potrebujeme nových kolegov, nejde o to, aby som ja mal vyššiu výplatu. Museli sme sa priblížiť platom v okolitých štátoch," skonštatoval Visolajský. Kritizoval aj to, že debata sa vo verejnom priestore zúžila na mzdy. Verí, že dohoda bude odhlasovaná aj v parlamente. 

"Zdravotníctvo sa zadrháva. Neumožňuje nám, aby sme pacientom poskytovali to, čo by potrebovali. Prosíme poslancov, zdravotnícky výbor a ministerstvo zdravotníctva, aby to opravili. Sú tu na to," povedal predseda LOZ-u. Slovensko podľa neho nemá na to, aby sa preplácali drahé vyšetrenia. "Peniaze je potrebné ustrážiť, aby išli tam, kde majú ísť."

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok