Rusko odpálilo na Ukrajinu už 16-tisíc striel, prevažne na civilné ciele, tvrdí ukrajinský minister obrany

TA3 ČTK
28.11.2022 17:14

Rusko počas deviatich mesiacov vojny podniklo viac ako 16-tisíc raketových útokov proti Ukrajine, z toho 97 percent zasiahlo civilné ciele, uviedol ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov.

Rusko odpálilo na Ukrajinu už 16-tisíc striel, prevažne na civilné ciele, tvrdí ukrajinský minister obrany
TASR/AP

Reznikov na Twitteri napísal, že 12.300 ruských striel mierilo na predmestské oblasti a vidiek, 1900 zasiahlo obytné domy, viac ako 250 dopadlo na dopravnú infraštruktúru a asi 220 na energetickú infraštruktúru. 

Cieľom viac ako 500 rakiet boli vojenské objekty. "Bojujeme proti teroristickému štátu. Ukrajina zvíťazí a postaví vojnových zločincov pred súd," zdôraznil minister.

Doterajšie ruské útoky podľa poznatkov ukrajinskej rozviedky viedli k spotrebovaniu väčšej časti presne navádzaných rakiet a striel s plochou dráhou letu. Rusi sa ich snažia nahradiť drony iránskej výroby či raketami S-300, ktoré boli pôvodne určené na protivzdušnú obranu. Pri paľbe na pozemné ciele síce vykazujú značnú nepresnosť, ale k dispozícii je ich veľa.

Moskva od začiatku vojny tvrdila, že neútočí na civilistov a civilné objekty, hoci fakty často svedčili o opaku. Útoky z poslednej doby na energetickú infraštruktúru, ktoré uvrhli milióny Ukrajincov do tmy a zimy, obhajuje tým, že súvisí s vojenskými schopnosťami Ukrajiny a pripúšťa, že majú prinútiť Kyjev k rokovaniam ak splneniu požiadaviek ruského vedenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok