Číňania sú pri kritike vlády vynaliezaví, nástrojom protestu sa stali čisté papiere a slovné hračky

ta3 čtk
28.11.2022 14:57

Nepopísané listy papiera, štátna hymna i nápadité slovné hračky sa stali spôsobom, ako Číňania pri víkendových protestoch vyjadrovali svoju nespokojnosť s vládou v Pekingu a jej prísnou covidovou politikou. Na prestížnej pekinskej univerzite Čching-chua sa napríklad študenti vyfotografovali s Fridmanovou rovnicou, ktorá je pomenovaná po ruskom fyzikovi, ktorého meno pripomína výraz "free man", slobodný človek, uviedla agentúra AFP.

Číňania sú pri kritike vlády vynaliezaví, nástrojom protestu sa stali čisté papiere a slovné hračky
TASR/AP

Potom, čo čínske vyhľadávače začali v reakcii na protesty blokovať určité kľúčové slová, objavilo sa na sociálnej sieti WeChat množstvo absurdných pozitívne ladených príspevkov ako „dobrý dobrý dobrý dobrý“ alebo „dobrý dobrý dobre“. Do pondelkového rána bol rad týchto príspevkov cenzormi zmazaný, rovnako ako tie, ktoré spomínali "papiere A4".

Tieto komentáre odkazovali na nepopísané listy papiera, ktoré sa v Číne stali symbolom protestu proti cenzúre. Demonštranti s bielymi papiermi v rukách boli cez víkend k videniu v Šanghaji aj v Pekingu, ďalší ľudia si na svoj profil na Wechatu dali biele štvorčeky.

Na nedeľnú demonštráciu v Pekingu zaznelo aj volanie: "Nechceme testy na čovid, chceme slobodu!", v Šanghaji zase ľudia prevolávali: "Nechceme testy na čovid, chceme jesť!" Podľa agentúry AFP boli tieto slogany narážkou na protivládny transparent vyvesený na jednom z mostov v Pekingu krátko pred októbrovým zjazdom Komunistickej strany Číny. "Chceme jedlo, nie PCR testy. Chceme slobodu, nie lockdowny. Chceme rešpekt, nie klamstvá. Chceme reformy, nie kultúrnu revolúciu. Chceme voľby, nie vodcu. Chceme byť občanmi, nie otrokmi," stálo vtedy na jednom z transparentov, zatiaľ čo druhý žiadal bojkot školského vyučovania, štrajku a zvrhnutie prezidenta Sia.

Rad víkendových demonštrácií sprevádzal spev čínskej hymny a Internacionály, čo podľa AFP malo vopred zamedziť kritike úradov, že sa jedná o akcie, ktoré nie sú vlastenecké a sú organizované zo zahraničia. Jedna z videonahrávok, rýchlo odstránená cenzormi, ale ukázala čínskych študentov na internáte, ako spievajú kantonskú popovú pieseň rockovej skupiny Beyond o nekonečnom oceáne a šírom nebi, ktorá sa stala obľúbeným songom prodemokratických demonštrantov v Hongkongu.

Na webe sa tiež objavili príspevky priamo odmietajúce, že by protesty boli organizované "zahraničnými silami". Také obvinenia vzniesla v minulosti čínska vláda opakovane napríklad pri demonštráciách v Hongkongu, Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang či v Tibete. "Nie som zahraničná sila, som čínsky občan," hlásali obrázky šíriace sa na internete, údajne prevzaté z univerzitných areálov a graffiti v rôznych čínskych mestách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok