V centre Šanghaja postavili bariéry. Polícia zatýka okoloidúcich, ktorí si fotia mesto

ta3 čtk
28.11.2022 11:21

Úrady v Šanghaji v pondelok vztýčili bariéry okolo mestského centra, kde cez víkend protestovali stovky ľudí proti prísnym opatreniam proti koronavírusu. Ak sa niektorý z okoloidúcich pokúsi miesto vyfotografovať, policajti ho prinútia fotky zmazať alebo ho zadržia. Najmenej dvaja ľudia už boli takto zatknutí, píše spravodajský server BBC News.

V centre Šanghaja postavili bariéry. Polícia zatýka okoloidúcich, ktorí si fotia mesto
TASR/AP

Úrady po nebývalých víkendových demonštráciách, ktoré sa okrem Šanghaja konali aj v Pekingu a ďalších mestách, zmiernili časť proticovidových opatrení, uviedli ale, že politika nulového covidu bude pokračovať. Účastníci sobotných a nedeľných demonštrácií v centre Šanghaja vyzývali úrady na zrušenie opatrení proti šíreniu covidu, ktoré úrady vyhlasujú už pri výskyte prvých prípadov nákazy. Počas protestov ale zazneli aj výzvy na rezignáciu prezidenta Si Ťin-pchinga a odchod vládnucej komunistickej strany, čo je v Číne neslýchané.

V pondelok boli podľa BBC ulice Šanghaja znova pokojné a mohutné modré bariéry a zvýšená prítomnosť policajtov boli jedinou upomienkou na víkendové udalosti. V oficiálnych médiách, ktorých vydávanie riadi v Číne komunistická strana, nebola dnes o protestoch ani zmienka. Iba denník Global Times vychádzajúci v angličtine zverejnil článok, ktorý obviňuje západné krajiny a západnú tlač, že rozdúchavajú nespokojnosť s čínskou stratégiou nulového covidu.

K víkendovým demonštráciám, ktoré sú označované za najrozsiahlejší prejav nespokojnosti s vládnucou komunistickou stranou za niekoľko desiatok rokov, sa nevyjadrila ani čínska vláda. Neexistujú žiadne oficiálne štatistiky počtu zadržaných demonštrantov, hoci podľa agentúry Reuters sa demonštranti v Šanghaji v nedeľu večer stretli s políciou a tá následne odviezla autobus plný zadržaných.

Zatknutý spravodajca BBC

Britská stanica BBC v nedeľu tiež uviedla, že čínska polícia napadla a na niekoľko hodín zadržala jej spravodajcu Eda Lawrence, ktorý informoval o proteste v Šanghaji. Britský minister priemyslu a obchodu Grant Shapps na zatknutie Lawrence reagoval vyjadrením, že pre zatknutie a bitie novinárov za to, že informujú o protestoch, nie je žiadne ospravedlnenie. "Nech sa stane čokoľvek, sloboda tlače musí byť posvätná," vyhlásil minister v pondelok ráno vo vysielaní rozhlasovej stanice LBC. Čína britskú verziu prípadu odmietla a uviedla, že Lawrence sa neidentifikoval ako novinár.

Mestská vláda v Pekingu však dnes oznámila čiastočné zmiernenie protikoronavírových opatrení, keď uviedla, že okolo obytných komplexov, kde sa vyskytnú infekcie, už nebude stavať zábrany a blokovať tým prístup. "Priechod musí zostať otvorený pre zdravotnícke služby, núdzový únik a záchranu ľudí," uviedol predstaviteľ mesta zodpovedný za kontrolu epidémie.

Demonštrácie proti opatreniam začali minulý týždeň v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang po požiari domu, pri ktorom zahynulo desať ľudí. Objavili sa totiž informácie, že kvôli protipandemickým obmedzeniam sa ľudia nemohli dostať z horiacej budovy a záchranári zase nemohli k nim. Úrady to popierajú. Incident umocnil vlnu nespokojnosti, ktorá v krajine klíčila niekoľko mesiacov.

Protesty za slobodu

Zo Sin-ťiangu sa protesty preliali do Šanghaja, na univerzity v Pekingu av ďalších mestách a tiež priamo do pekinských ulíc, kde sa v noci na dnešok zhromaždila asi tisícka demonštrantov. Jedna zo zhromaždených skupín tu po polnoci skandovala: "Nechceme testy na čovid, chceme slobodu!"

Podľa agentúry AFP bol slogan narážkou na protivládny transparent vyvesený na jednom z mostov v Pekingu krátko pred októbrovým zjazdom Komunistickej strany Číny. "Chceme jedlo, nie PCR testy. Chceme slobodu, nie lockdowny. Chceme rešpekt, nie klamstvá. Chceme reformy, nie kultúrnu revolúciu. Chceme voľby, nie vodcov. Chceme byť občanmi, nie otrokmi," stálo vtedy na jednom z transparentov, zatiaľ čo druhý volal po bojkote školského vyučovania, štrajkoch a zvrhnutí prezidenta Sia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok