ROZHOVOR: Schizofréniu mi pravdepodobne spustili drogy, hovorí mladík s duševnou poruchou

ta3/Alžbeta Múcsková
29.11.2022 00:00

Schizofrénia sa objavuje pomaly a potichu, často prestrojená za iné duševné choroby. Človek ju môže zdediť, no spúšťajú ju aj drogy a psychotropné látky. Mladý respondent, ktorý si želal ostať v anonymite, sa v rozhovore pre ta3 zdôveril s tým, aký priebeh mala u neho.

ROZHOVOR: Schizofréniu mi pravdepodobne spustili drogy, hovorí mladík s duševnou poruchou
Profimedia

Pobytmi v zariadeniach sa vaša liečba neskončila. Navštevovali ste naďalej psychiatra?

Každý mesiac som chodil na kontroly. Pre vedľajšie účinky som musel vymeniť aj lieky. Z predošlých som mal problémy so zrakom, nevedel som spať a strácal som motorické schopnosti. Absolútne som prestal brať drogy a vyhýbam sa alkoholu.

Ako táto choroba ovplyvnila váš osobný a študijný život?

Na jednej strane je to lepšie. Pred liečením som sa vraj správal čudne. Teraz však menej rozprávam a medzi ľuďmi som tichší. Štúdium som si musel prerušiť a nechcel som sa hneď vrátiť do školy. Nepodarilo sa mi nájsť ani prácu, to však bolo v tom čase spôsobené pandémiou.

Už sú to takmer tri roky, odkedy ste sa dozvedeli o diagnóze. Ako sa vaša situácia za ten čas vyvinula?

Je to raz lepšie, raz horšie. Už rok a pol chodím opäť do školy a ako-tak to zvládam. Lieky stále beriem a na kontroly chodím raz za tri mesiace. Nevrátili sa mi príznaky, ale občas sa cítim čudne. Napríklad na festivale som mal zvláštne pocity, pravdepodobne z kombinácie davu ľudí alebo hlasnej hudby.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok