Medzi Ruskom a USA existuje spravodajský kanál, určený je na komunikáciu aj o jadrových rizikách

ta3 čtk
28.11.2022 11:31

Rusko a USA majú k dispozícii komunikačné kanály na prerokovanie rizík, najmä tých jadrových. Ruskej agentúre RIA Novosti to povedala chargé d'affaires americkej ambasády v Moskve Elizabeth Roodová. Tento kanál podľa nej funguje na úrovni spravodajských služieb.

Prezident SAE sa v utorok stretne s Putinom v Moskve
TASR/AP

Predtým tento mesiac sa v Ankare zišli riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns a šéf ruskej rozviedky SVR Sergej Naryškin. Práve komunikácia o zvládaní rizík bola témou ich schôdzky, uviedla Roodová. O urovnaní konfliktu na Ukrajine sa pri nej nehovorilo, upresnila diplomatka.

Biely dom na rokovanie v Ankare predtým oznámil, že Burns svojho ruského kolegu varoval pred následkami, ktoré by nastali v prípade, že by sa Rusko rozhodlo použiť jadrové zbrane. Kremeľ po stretnutí oboch predstaviteľov uviedol, že Rusko je otvorené ďalším rokovaniam s USA na vysokej úrovni. Kontakty budú tak či tak pokračovať, pretože ruskí a americkí predstavitelia sa chystajú od utorka rokovať v Káhire o strategických zbraniach v rámci zmluvy Nový START.

Rusko síce na jednej strane uisťuje, že sa drží princípu neprípustnosti jadrového konfliktu, na druhej strane ale jeho predstavitelia vrátane ruského prezidenta Vladimíra Putina v uplynulých mesiacoch niekoľkokrát urobili narážky na použitie jadrových zbraní. Putin pohrozil použitím jadrového arzenálu napríklad v septembri, keď vyhlasoval čiastočnú mobilizáciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok