Gazprom zatiaľ nezníži dodávky plynu do Moldavska, v prípade potreby tak urobí

ta3 čtk
28.11.2022 10:11

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom sa rozhodla neznížiť dodávky plynu do Moldavska. V pondelkovom vyhlásení si ale vyhradila právo dodávky znížiť alebo zastaviť, pokiaľ Moldavsko neuhradí dohodnuté platby. Informovala o tom agentúra Reuters.

Gazprom (TASR)
TASR

Gazprom minulý týždeň obvinil Ukrajinu, že zadržiava časť plynu, ktorý je určený Moldavsku. Ruský podnik pohrozil obmedzením dodávok do Moldavska, začiatok anoncoval na pondelok. Trasu cez Moldavsko Gazprom v obmedzenej miere využíva aj na tranzit plynu ďalej do Európy. Ukrajinský prevádzkovateľ plynovodnej sústavy tvrdenie Gazpromu vzápätí odmietol a naopak obvinil Rusko, že používa energiu ako zbraň.

V pondelkovom vyhlásení Gazprom uviedol, že moldavská plynárenská spoločnosť Moldovagaz zaplatila za novembrové dodávky plynu. Dodal, že dostal platby za plyn, ktorý označil za určený pre moldavských zákazníkov, ale ktorý podľa neho zostal na Ukrajine. Ruský podnik ďalej Moldavsko obvinil z "pravidelného porušovania" platobných povinností. "Gazprom si vyhradzuje právo znížiť alebo úplne pozastaviť dodávky v prípade porušenia platobných povinností," dodala ruská spoločnosť.

Šéf firmy Moldovagaz Vadim Ceban oznámil, že zálohy za november sa zdvojnásobili na 42 miliónov dolárov kvôli zvýšenému dopytu po plyne zo strany separatistického moldavského regiónu Podnesterska, kde sú umiestnené ruské vojská. Moldovagaz ale podľa neho túto čiastku zaplatil.

Gazprom ďalej uviedol, že v pondelok dodá do Európy cez Ukrajinu 42,2 milióna metrov kubických plynu, čo je len mierny pokles oproti nedeľnej úrovni 42,6 milióna kubických metrov. Oba údaje zahŕňajú toky do Moldavska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok