Kontrola nad Záporožskou elektrárňou zostáva v rukách Ruska, informovala proruská správa mesta Enerhodar

ta3 čtk
28.11.2022 09:58

Záporožská jadrová elektráreň zostáva pod kontrolou Rusov a informácie o ich pláne sa stiahnuť sú nepravdivé, uviedla Moskvou dosadená správa ukrajinského mesta Enerhodar o tamojšom ukrajinskom atómovom zariadení. Informujeme o tom podľa správ agentúr Reuters a Interfax.

Ukrajina
TASR/AP

 O známkach toho, že sa ruská invázna armáda možno pripravuje opustiť Záporožskú jadrovú elektráreň hovoril v nedeľu šéf ukrajinskej štátnej jadrovej spoločnosti Enerhoatom Petro Kotin.

"Médiá aktívne šíria falošné správy o tom, že Rusko údajne plánuje stiahnutie z Enerhodaru a opustenie Záporožskej jadrovej elektrárne. Táto informácia nezodpovedá skutočnosti," uviedla proruská mestská administratíva vo vyhlásení na platforme Telegram. Interfax s odkazom na okupačné úrady ďalej píše, že pracovníci elektrárne dostávajú ruské pasy, pracovné zmluvy s "novým zamestnávateľom" a vyšší plat.

Správy o plánovanom stiahnutí ruských vojsk zo Záporožskej jadrovej elektrárne neskôr poprel aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. "Nie je potrebné hľadať nejaké znamenia tam, kde nie sú a ani nemôžu byť," reagoval hovorca ruského prezidenta na otázku novinárov podľa Interfaxu.

Ruské invázne vojsko sa za dramatických okolností zmocnilo tohto zariadenia, ktoré je najväčším svojho druhu v Európe, v marci počas prvých dní invázie na Ukrajine. Prevádzku elektrárne stále zaisťuje ukrajinský personál, ktorý podľa ukrajinskej strany pracuje pod obrovským tlakom. Ukrajina a Rusko sa tiež už dlhší čas vzájomne obviňujú z ostreľovania tejto atómovej elektrárne a varujú pred jadrovou katastrofou. Zariadenie teraz elektrinu neprodukuje.

Ruský prezident Vladimír Putin 5. októbra podpísal dekrét, ktorým nariadil prevod Záporožskej jadrovej elektrárne do ruského vlastníctva. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) však naďalej považuje elektráreň za ukrajinskú. Doterajšie snahy Kyjeva o vyhlásenie demilitarizovanej zóny v okolí zariadenia stroskotali, Moskva to odmietla. Rusko sa zároveň na konci septembra pokúsilo nelegálne anektovať niektoré ukrajinské regióny, ktoré čiastočne kontroluje jeho vojsko, vrátane Záporožskej oblasti.

"V posledných týždňoch sme skutočne dostali informácie, že existujú náznaky možných príprav odchodu ruských síl z elektrárne," povedal v nedeľu Kotin v ukrajinskej televízii. Zdôraznil pritom, že je príliš skoro na to tvrdiť, že Rusi elektráreň opúšťajú, ukrajinská strana sa ale na takýto variant pripravuje. "V ruských médiách sa objavilo veľké množstvo správ, že by stálo za to (elektráreň) opustiť a odovzdať kontrolu nad ňou MAAE," vyhlásil Kotin. "Zdá sa, že balia kufre a kradnú pritom, čo môžu," dodal.

Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak v nedeľu podľa agentúry Reuters povedal, že nepochybuje, že ruské sily elektráreň opustia. "Obranná línia sa začína sťahovať k hraniciam Ruskej federácie," povedal Podoljak a dodal, že Ukrajina si (elektráreň) "vezme späť". Ukrajinská armáda v pondelok uviedla, že koncom minulého týždňa zničila šesť jednotiek ruskej vojenskej techniky av bojoch pri Enerhodare bolo zranených asi 30 ruských vojakov, píše Reuters s poznámkou, že nebol schopný tieto správy bezprostredne overiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok