V Kyjeve je bez prúdu 130-tisíc ľudí, Cherson má elektrinu prvýkrát od oslobodenia

TA3 ČTK
26.11.2022 12:51

V ukrajinskej metropole Kyjeve po ruských útokoch z tohto týždňa k sobotnému dopoludniu zostáva bez prúdu okolo 130-tisíc ľudí, uviedla mestská rada. Vodu už podľa nej majú k dispozícii všetci obyvatelia a pokračuje aj obnova dodávok tepla. V juhoukrajinskom Chersone boli podľa prezidentskej kancelárie prvýkrát od oslobodenia v prvej polovici novembra obnovené dodávky elektriny.

Podľa kyjevskej radnice boli dodávky vody obnovené vo všetkých častiach trojmiliónovej metropoly. V niektorých výškových budovách, ktoré sú doteraz bez elektriny, môžu ale nastať problémy s nízkym tlakom vody, upozornilo vedenie ukrajinského hlavného mesta.

"Všetky práce na obnove majú byť hotové do 24 hodín. Voda, teplo a komunikácia sa vrátia k normálnej prevádzke," uviedla mestská rada na komunikačnej sieti Telegram. Mobilný signál je podľa nej dostupný na celom území mesta.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nočnom videoposolstve nezvyčajne ostro kritizoval kyjevskú radnicu za nedostatočnú pomoc ľuďom, ktorí kvôli ruským útokom zostali bez elektrickej energie. Podľa neho kyjevské vedenie na čele so starostom Vitalijom Kličkom musí vyvinúť väčšie úsilie.

Zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko v sobotu uviedol, že sa podarilo čiastočne obnoviť dodávky elektrickej energie do Chersonu, ktorý ukrajinská armáda oslobodila pred viac ako dvoma týždňami. Mesto bolo odvtedy bez elektriny. Obnovu dodávok podľa ukrajinských predstaviteľov sťažovala skutočnosť, že ruské sily v oblasti zaminovali kritickú infraštruktúru.

"Dodali sme elektrinu do Chersonu," napísal Tymošenko na sieti Telegram. Upresnil, že najprv bude dodaná objektom kritickej infraštruktúry a ihneď potom aj domácnostiam.

Rusko začalo inváziu na Ukrajinu 24. februára. Moskva, ktorá čelí neúspechom na bojisku a stiahla sa z radu predtým obsadených území, v posledných týždňoch začala plošne útočiť na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Krajina sa kvôli tomu stretáva s rozsiahlymi výpadkami dodávok elektrického prúdu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok