Rusko zaplatí za všetky obete stalinského hladomoru, uviedol ukrajinský činiteľ

TA3 ČTK
26.11.2022 10:59

Rusko zaplatí za všetky obete stalinského hladomoru aj za súčasné zločiny na Ukrajine. Pri príležitosti 90. výročia ukrajinskej národnej tragédie, pri ktorej v 30. rokoch minulého storočia zomreli milióny ľudí, to v sobotu uviedol šéf kancelárie prezidenta Volodymyra Zelenského Andrij Jermak. Ukrajinské ministerstvo zahraničia vyzvalo medzinárodné spoločenstvo, aby hladomor uznalo za genocídu.

Pri hladomore - na Ukrajine známom ako holodomor - zahynulo v rokoch 1932 až 1933 za vlády sovietskeho diktátora Josifa Stalina podľa odhadov historikov 3,5 až šesť miliónov Ukrajincov. Katastrofu vyvolala predovšetkým tvrdá politika komunistického režimu a zabavovania obilia a dobytka miestnym obyvateľom. Niektoré krajiny sveta, rovnako ako časť historikov, hladomor považujú za úmyselne vyvolanú genocídu.

"Rusi zaplatia za všetky obete hladomoru a budú sa zodpovedať za dnešné zločiny," napísal Jermak na sieti Telegram. Pamiatku obetí hladomoru v sobotu Ukrajinci uctia zapálením sviečok, na 15:00 SEČ je naplánovaná celonárodná minúta ticha.

Ukrajinské ministerstvo zahraničia podľa serveru Ukrajinska pravda vyzvalo medzinárodných partnerov Ukrajiny, aby hladomor uznali za genocídu ukrajinského národa a zabránili ďalším vojnovým zločinom, zločinom proti ľudskosti a genocíde zo strany Ruska.

"Cieľ ruskej inváznej genocídnej vojny sa nelíši od genocídy v rokoch 1932 až 1933 - zničenie ukrajinského národa a jeho štátnosti. Pokračujúcimi teroristickými útokmi na kritickú infraštruktúru, ničením historického a kultúrneho dedičstva a násilným transportom ukrajinských detí ," uviedlo ministerstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok