Videá so streľbou na ruských zajatcov sú zrejme autentické, no upravované, uviedla OSN

TA3 TASR
25.11.2022 14:46

Videozáznamy, ktoré majú zachytávať ukrajinských vojakov strieľajúcich na ruských vojnových zajatcov, sú podľa predbežnej analýzy "s vysokou pravdepodobnosťou autentické", uviedla v piatok Organizácia Spojených národov (OSN). Informovala stanica Sky News.

Videá so streľbou na ruských zajatcov sú zrejme autentické, no upravované, uviedla OSN
TASR/AP

Záznam podľa všetkého zachytáva zabitie 11 ruských vojakov vo východoukrajinskej Luhanskej oblasti, ktorí sa predtým vzdali. Na zázname je vidieť, ako ruskí vojaci ležia na zemi, keď sa jeden z nich objaví v pozadí a spustí paľbu. 

Ukrajinskí vojaci paľbu opätujú. Vzápätí nasleduje strih a opäť je vidieť tých istých ruských vojakov, ako ležia na zemi mŕtvi, opisuje Sky News. Televízia konštatuje, že video je na niektorých miestach upravované a je preto ťažké usúdiť, čo sa presne stalo.

Rusko tieto "brutálne vraždy" odsúdilo a uviedlo, že zodpovedných postaví pred spravodlivosť. Ukrajinskí predstavitelia záznam spočiatku nekomentovali, neskôr uviedli, že ho prešetria. Ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec povedal, že záznam pravdepodobne zachytáva "fingované zajatie", pri ktorom sa ruskí vojaci v skutočnosti nevzdali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok