Dokedy potrvá migračná kríza a aké sú jej riešenia? Všetci majú strčené hlavy v piesku, tvrdí šéf prieskumnej agentúry

ta3/MŠ
25.11.2022 14:06

Z posledných prieskumov preferencií politických strán vyplýva, že by bolo ťažké zostaviť vládu, povedal v relácii Tak takto?! šéf agentúry AKO Václav Hřích. Na zostavenie vlády by musela mať koalícia minimálne štyroch členov.

Dokedy potrvá migračná kríza a aké sú jej riešenia? Všetci majú strčené hlavy v piesku, tvrdí šéf prieskumnej agentúry
ta3

Politické sympatie voličov sa podľa Hřícha zhruba pred trištvrte rokom rozdelili. "Preferencie strán, ktoré začínali toto volebné obdobie s ústavnou väčšinou, klesli. Dominancia sa presunula na strany, ktoré nie sú súčasťou vládnej koalície a dokonca ani parlamentu," povedal. Ako príklad uviedol mimoparlamentné Progresívne Slovensko.

V čase krízy sa hlasy trieštia a žiadna strana nevie na seba strhnúť väčšinu. "Všetci sú bezradní v oslovovaní voliča," dodal šéf prieskumnej agentúry, ktorý bol hosťom Anky Žitnej.

Spor lekárov s vládou

Aktuálna situácia medzi Lekárskym odborovým združením a vládou prináša dve komunikačné línie. "LOZ komunikuje osem svojich požiadaviek. Tvrdí, že väčšina z nich nie je o peniazoch a platoch lekárov, ale o tom, ako sa poskytuje zdravotná starostlivosť ľuďom. Na druhej strane vidíme, že zástupcovia vlády, napríklad Igor Matovič, komunikujú, že je to iba o peniazoch," objasnil Hřích.

Ďalej upozornil, že na spor vlády so zástupcami lekárov môžu v konečnom dôsledku doplatiť občania. Následne by z toho mohli viniť štát, ktorému Ústava SR káže zabezpečovať zdravotnú starostlivosť.

Ak by sa však vláde podarilo zvaliť vinu na lekárov, tí by sa mohli začať cítiť menej komfortne. A to by ich mohlo motivovať k tomu odísť pracovať do zahraničia. Výsledkom by bolo ešte menší počet lekárov na Slovensku.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok