Nenápadný terorista. Ruské kamikadze drony Lancet spôsobujú Ukrajincom značné straty

TA3, iDNES.cz
28.11.2022 00:00

Ruská armáda po sérii neúspechov na bojisku začala využívať na fronte novú zbraň - samovražedné drony Lancet, ktoré ukrajinskej armáde spôsobujú ťažkosti.

Nenápadný terorista. Ruské kamikadze drony Lancet spôsobujú Ukrajincom značné straty
Profimedia

Môžu tieto drony ovplyvniť vývoj vojny? Ruský Telegram je od konca októbra plný videí, na ktorých bezpilotný stroj najskôr z výšky spozoruje tank, potom ho zameria a strmhlav sa vrhne na cieľ. Na zábere z iného bezpilotného lietadla je vidieť biela bodka blížiaca sa k cieľu a výbuch, píše český server iDNES.cz.

Ničí elektrárne

Lancet pomenovali podľa druhu chirurgického nástroja určeného na vpichy. Ruské zdroje tvrdia, že dron si už pripísal množstvo úspešných zásahov. Populárny vojenský bloger Rybar zverejnil podrobnú štatistiku. Podľa serveru The Bell sa za touto internetovou prezývkou skrýva bývalý hovorca ministerstva obrany Michail Zvinčuk.

Samovražedným ruským dronom sa podľa neho v období od 13. októbra do 12. novembra podarilo zasiahnuť už jedenásť ťahaných húfnic vrátane jednej americkej M777 a francúzskeho Caesara, sedem tankov, sedem samohybných diel, šesť obrnencov, štyri komplety protivzdušnej obrany, tri systémy S-300 a jeden delový čln triedy Gjuzra-M.

Lancet Profimedia

Dve tretiny cieľov sa podarilo zničiť, zvyšné len poškodiť. Ukrajinské velenie podľa ruskojazyčnej verzie BBC priznáva, že Rusi na bojisku začali v poslednej dobe masovo používať "vyčkávajúcu muníciu" a v týchto zbraňových systémoch majú momentálne navrch. "Situácia sa zmenila. Už nemáme v oblasti dronov prevahu. Predovšetkým sa to týka tých útočných. Nie je to otázka kvality, ale množstva," uviedol špecialista na vývoj dronov zo vzdušnej rozviedky ukrajinských ozbrojených síl Jurij Kasanov.

Lancet je ruský kamikadze dron, ktorý v poslednej dobe terorizuje ukrajinské mestá a ničí elektrárne. Radí sa medzi vyčkávaciu muníciu, je to na diaľku riadená strela, ktorá tak dlho krúži nad bojiskom, kým operátor neidentifikuje cieľ a nedá povel k útoku. Váži dvanásť kilogramov, z toho výbušná hlavica má tri kilá. Vo vzduchu vydrží až trištvrte hodiny, počas tej doby dokáže prejsť 40 až 50 kilometrov. Podobne ako americký dron Switchblade sa vypúšťa z katapultu, takže ho môže každý vojak jednoducho transportovať a vypustiť.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok