Izraelský súd rozhodol v prospech Netanjahua, Olmert ho musí za ohováranie odškodniť

ta3 čtk
21.11.2022 12:35

Izraelský súd v pondelok rozhodol, že bývalý izraelský premiér Ehud Olmert ohováral svojho nástupcu Benjamina Netanjahua, a nariadil mu zaplatiť odškodné. Olmert v niekoľkých minuloročných rozhovoroch označil Netanjahuovu rodinu za duševne chorú. Informovala o tom agentúra Reuters.

Izraelský súd rozhodol v prospech Netanjahua, Olmert ho musí za ohováranie odškodniť
TASR/AP

Olmert poskytol rozhovory na jar 2021, kedy bol Netanjahu ešte premiérom. Hneď po prvom rozhovore Netanjahu Olmerta vyzval, aby svoje tvrdenie odvolal, a pohrozil mu súdom, v ktorom bude vymáhať odškodné milión šekelov. Olmert sa tomu v druhom interview vysmial. Za duševne chorých označil Netanjahua, jeho manželku a staršieho syna.

Súd v Tel Avive odmietol Olmertovo tvrdenie, že svoj "názor vyjadril v dobrej viere", keď povedal, že Netanjahu vykazuje znaky "šialeného správania" a že jeho manželka a syn trpia "duševnou chorobou". Vyjadril tiež nádej, že duševné choroby "budú jedného dňa považované za rovnaké choroby ako akékoľvek iné".

Súd rozhodol, že Olmertove výroky predstavujú hanobenie charakteru, a nariadil bývalému premiérovi zaplatiť Netanjahuovi a jeho rodine odškodné v celkovej výške približne 62.000 šekelov  a náhradu trov konania. Olmert sa môže proti rozhodnutiu odvolať. 837.000 šekelov (5,8 milióna Sk).

Olmert, ktorý bol premiérom v rokoch 2006 až 2009, Netanjahua a jeho vládnutie kritizoval niekoľko rokov. Pripisoval mu napríklad zodpovednosť za to, že je v Izraeli ničená demokracia.

Olmert bol v minulosti odsúdený na 27 mesiacov vo väzení za prijatie úplatkov v afére zvanej Holyland, ktorá sa týkala stavebných projektov v Jeruzaleme z doby, keď bol jeho starostom (1993-2003). Odsúdený bol aj za úplatky od amerického podnikateľa Morrisa Talanského a za bránenie spravodlivosti. Nakoniec bol predčasne prepustený po 16 mesiacoch za mrežami.

Netanjahu bol predsedom vlády najprv v rokoch 1996 až 1999, potom od roku 2009 do roku 2021. Izraelský prezident Jicchak Herzog zhruba pred dvoma týždňami poveril zostavením vlády Netanjahua, ktorého pravicová strana Likud nedávno vyhrala voľby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok