Ak lekári odídu, odnesie si to pacient, myslí si Petko, plán B podľa Rašiho neexistuje

ta3/Samuel Drozda
24.11.2022 21:13

Minulý týždeň ešte vyzerali rokovania vlády a lekárskych odborov nádejne. Potom vstúpil do hry Igor Matovič. Existuje iné riešenie ako odchod lekárov z nemocníc? Spýtali sme sa Mareka Krajčího, Richarda Rašiho a Mariána Petka.

tema_dna_91.jpg
TA3

Problém sa začal v rozpočte

„Ten rozpočet by samozrejme mohol byť vyšší,“ povedal Krajčí. Podľa neho porovnávanie sa s Českom v oblasti zdravotníctva nemá zmysel, keďže Česi dávajú na rezort až 9,2 percenta rozpočtu v pomere k svojmu HDP. „Nemocnice rozhodne nie sú financované dostatočne,“ pokračoval. „Mali by byť prvé v rade, sú však na konci,“ dodal Krajčí.

„Podľa zdravotníkov je tohtoročný rozpočet asi rekordne najnižší,“ uviedol Raši. Verí, že peniaze na zvýšenie rozpočtu sú. „Nevymýšľajme, dohodnime sa s lekármi, aby ostali pri lôžkach pacientov,“ vyzval vládu k dohode s LOZ. Žiadosť premiéra Eduarda Hegera o pomoc zahraničných lekárov považuje Raši za nezmyselnú, lebo podľa neho nie sme vo vojne a nehrozí nám smrtiaca pandémia. „Lekári predsa nemôžu pár dní pred vypršaním ultimáta vyhlásiť, že problém sa volá Igor Matovič,“ dodal.

„Toto nie sú Majstrovstvá sveta vo futbale, že kto vyhrá,“ povedal Petko. „Lebo porazený bude pacient,“ pokračoval. Podľa neho žiadna variantu B neexistuje, lebo slovenské zdravotníctvo po výpovediach vydrží fungovať tak štyri až šesť dní. „Toto sú úplne nereálne plány, žiadni cudzí lekári neprídu,“ dodal k štvrtkovej prosbe Hegera k premiérom V4.

Rozdelení zdravotníci

Krajčí považuje krok Igora Matoviča navýšiť koeficienty za ústretový. „Videl som v tom dobrú ponuku,“ povedal. Vysvetlil, že lekári chcú, aby ich roky praxe boli hodnotené inak ako pri zdravotných sestrách. „Táto požiadavka by nebola férová voči ostatným,“ pokračoval. Podľa neho nie sú dôležité ani tak platy, ako byť konkurencieschopný. „V návrhu vlády je konkurencieschopnosť dodržaná,“ dodal.

Hlas podľa Rašiho chce, aby sa peniaze z rezerv na rok 2023 presunuli do zdravotníctva. Verí, že Covid sa nikdy nevráti a preto nevidí dôvod, prečo nepoužiť časť rezerv, ktoré Slovensko nemá v pláne použiť na zakúpenie vakcín, na rezort zdravotníctva. „Predpokladám, že na ministerstve už nikoho nenapadne kupovať vakcíny za 400 miliónov eur,“ povedal. Podľa jeho informácií je aspoň polovicu peňazí možné presunúť.

Krajčí vyjadril súhlas s Rašiho názorom. „Pokiaľ dôjde k dohode, bude treba navýšiť štátny rozpočet,“ povedal. Budúcoročnú rezervu ministra financií považuje za príliš veľkú, vraj sa počíta s tým, že sa z nej budú vykrývať aj ceny energií. „Nákup vakcín je nešťastná politika Európskej únie,“ uviedol o vakcínach Krajčí. „Musel som nakúpiť veľké množstvo, aj keď sme vedeli, že ich toľko neminieme, lebo sme ich chceli mať rýchlo,“ doplnil.

Celú časť relácie Téma dňa si môžete pozrieť tu:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok