Krajčí o Lengvarskom: Minister sedí na elektrickom kresle, v jeho koži by som byť nechcel

ta3/Anka Žitná
24.11.2022 16:22

Štrajkokaz Igor Matovič má novú "atómovku". Odborárskych predákov chce odstaviť a lekárov si kupuje stabilizačnými príspevkami.

Krajčí o Lengvarskom: Minister sedí na elektrickom kresle, v jeho koži by som byť nechcel
TASR - Pavol Zachar

Tisíce eur v stabilizačných príspevkoch pre všetkých 48-tisíc slovenských zdravotníkov, ktorí po 1. decembri ostanú pri lôžkach pacientov. K tomu ako bonus už sľubené zvýšenie platov od januára. Toto je prísľub ministra financií Igora Matoviča, ktorý má veľkú šancu stať sa novou "atómovkou". Desaťtisíc pre neatestovaného lekára, tisícka za každý rok praxe do maximálnej sumy 20-tisíc, po päťtisíc pre ostatných. 

Zatiaľ nie je vyčíslené, koľko by tento nápad stál slovenských daňovníkov, ale rozhodne je to ponuka, ktorá má ambíciu zamiešať karty, odborárskym predákom nahlodať štrajkové pozície a lekárom vo výpovediach dať chrobáka do hlavy. Nakoľko môže tento prísľub bez analýzy či dohody v koalícii byť myslený vážne, komentoval v dnešnej relácii Tak takto?! bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí.

"Igor Matovič nedal protiponuku, ale protizbraň, ktorou sa vláda snaží riešiť situáciu v nemocniciach. Neviem si predstaviť, že by táto ponuka nebola platná. Životy pacientov sú cennejšie ako nejaký stabilizačný príspevok, ktorý lekárov do nemocníc vráti," myslí si Marek Krajčí. Na otázku, či by aj on riešil problém so štrajkujúcimi lekármi podávajúcimi výpovede tak, ako to teraz ukázal Igor Matovič, však bývalý minister nemá jasnú odpoveď: "Vláda nejako musela reagovať. A z pohľadu ďalších rokovaní to nie je zlý výstrel. Ja by som to navrhnúť nemohol, nie som minister financií."

O požiadavkách odborárov si však Krajčí myslí, že sú opodstatnené a treba sa im poďakovať aj za to, že upozorňujú na stav zdravotníctva. V koži svojho predchodcu by sa však ocitnúť nechcel. O ponuke vlády si myslí, že je dobrá, teraz už záleží len od rokovaní. Ak by došlo k dohode, parlament je pripravený o zmenách veľmi rýchlo rozhodnúť.

Zlyhal minister Lengvarský?

Marek Krajčí zhodnotil aj fakt, či by malo zmysel uvažovať nad výmenou na poste ministra zdravotníctva.

"Neviem si to predstaviť. To by musel byť nejaký génius, ktorý vystúpi zboku na scénu a ponúkne dohodu s odborármi aj riešení ostatných vecí. Za toto nikto nemôže žiadať hlavu pána Lengvarského. Na druhej strane, tie návrhy LOZ tu boli rok a pol a ministerstvo nekonalo. Neviem presne, akú mal pán minister stratégiu, pravdepodobne si myslel, že sa to nejako vyrieši, že lekári nenastúpia do práce, ale potom sa vrátia naspäť. Fakt je, som nepočul o žiadnom pláne B a zo zákulisia mám informácie, že plán B neexistuje," konštatuje exminister.

Nová kríza na obzore?

Výpovede lekárov nemusia byť jedinou nášľapnou mínou, ktorá rezort ohrozuje. Každú chvíľu sa má objaviť aj mapa nemocníc, ktorá bude súčasťou veľkej reformy optimalizácie siete nemocníc. Informácie o tom, ktoré nemocnice ostanú a ktoré sa budú musieť pretransformovať, neprinesú podľa bývalého ministra stabilizačný moment a mapa vyvolá rozruch.

Ohrozené je čerpanie z Plánu obnovy a odolnosti. Svoje fungovanie totiž uzatvára Zdravotnícka implementačná agentúra (ZIA). Tá mala riešiť projekty v rámci Plánu obnovy, zamestnala desiatky odborníkov a tí vo februári skončia. 

"Keď sme zistili, že z Plánu obnovy by sme mohli získať miliardy, začali sme pripravovať plány, ako tieto peniaze investovať do našich nemocníc. Chceli sme ich cez optimálnu sieť nemocníc nasmerovať do konkrétnych projektov. Bola obava, že nebudeme vedieť tieto projekty pripraviť, reagovali sme založením ZIA. Táto agentúra mala najať 78 profesionálov, ktorí by projekty pretavili do úspešnej realizácie. My sme ZIA chceli etablovať ako agentúru, ktorá bude garantovať rozvoj slovenského zdravotníctva na ďalších dvadsať až tridsať rokov. Takéto agentúry sú prestížna záležitosť, majú ich aj iné ministerstvá a iné štáty. Bol to úspešný plán. Dva dni pred mojou demisou, 10.marca, pristál na účte milión eur určený na rozbeh agentúry. Stalo sa to, že ona formálne vznikla 1. júna, vedenie bolo vybrané 15. októbra a do konca roka neplnila žiadnu úlohu. V januári tohto roka sme začali zbierať dáta a zisťovať, ktoré projekty by sa ešte dali stihnúť. No a teraz momentálne sme v situácii, keď si ministerstvo myslí, že agentúru nepotrebujeme a je to neefektívne," konštatuje Krajčí a dodáva:

"Mali prísť profesionáli, mnohí zo zahraničia, som presvedčený, že agentúra by plnila svoj účel. Bola by nádejou pre modernizáciu slovenského zdravotníctva."

Celú reláciu Tak takto?! s Marekom Krajčím si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok