Bratislavské satelity má preťať nová cesta, ľudia ju nechcú a búria sa. Obávajú sa o les

ta3/Henrieta Mihalková; Adrián Potančok
13.1.2023 00:00

Posledný les východne od Bratislavy plánujú vyrúbať kvôli novej ceste - tangente. Obyvatelia Ivanky pri Dunaji a Zálesia sa obávajú, že jej bude musieť ustúpiť zeleň, ktorá je biokoridorom divých zvierat a z domov budú mať výhľad na kamióny jazdiace do logistických parkov. Nesúhlas s tangentou už vyjadrili starostovia, zastupiteľstvá obcí a tiež občania petíciou. Napriek tomu cesta stále zostáva v územnom pláne Bratislavského samosprávneho kraja.

Bratislavské satelity má preťať nová cesta, ľudia ju nechcú a búria sa. Obávajú sa o les
TASR/Michal Svítok (ilustračné)

Zachovajte les!

Bratislavský samosprávny kraj na otázku, ktorá z alternatív sa javí ako reálnejšia na výstavbu, uviedol, že zo stanovísk, ktoré získali od obcí, okresného úradu a ministerstva dopravy, by les nemal byť ohrozený.

"Z obdržaných stanovísk vyplýva, že časť tangenty sa nebude realizovať a to práve v lokalite okolo jazera Štrkovka, alebo cez lesík. Ministerstvo dopravy a výstavby nesúhlasilo s križovatkou na diaľnici D4. Zároveň bol všeobecný nesúhlas s polohou tangenty vyslovený dotknutými obcami a občanmi. Z uvedeného dôvodu bolo potrebné hľadať iné dopravné napojenie na vyššiu infraštruktúru," uviedol pre ta3 riaditeľ Odboru komunikácie a propagácie BSK Michal Feik. 

V obciach však príliš optimistíckí nie sú. Aktivistka zo Zálesia Lucia, jedna z iniciátoriek petície za zachovanie lesa, ani po tejto odpovedi nie je optimistická. Pýta sa, prečo na tzv. posudzovanie vplyvov na životné prostredie SEA odišiel návrh v pôvodnom rozsahu, teda aj s časťou cez les.

"Žiaľ, zároveň musíme konštatovať, že napriek termínu pripomienkovania do 31.12., posunulo dňa 27.12. BSK pôvodnú verziu tangenty do ďalšieho štádia posudzovania na SEA (posudzovanie vplyvu na životné prostredie). I keď zákon nezakazuje takúto súbežnú činnosť, z hľadiska elementárnej ľudskej slušnosti považujeme takýto postup za neférový," uviedla na Facebooku a dodala, že boj za zachovanie lesa a lokalitu U Rusa sa tak ešte nekončí.



Ako vyzdvihla Katarína, les je pre deti ihriskom, celoročne slúži na cyklistiku, vychádzky. Po "obrovskej stavebnej mašinéri", ako nazvala prípadnú výstavbu tangenty, by podľa nej nezostal "kameň na kameni" a v lokalite by sa neobnovila už ani súčasná fauna a flóra. 

"Rekreovať sa k jazeru Šutrovka, ktoré je hneď za lesom, prichádzajú v lete aj ľudia z Bratislavy. V zime sa v ňom ľudia otužujú alebo tam korčuľujú. Les je tiež jediným bezpečným peším a cyklo spojením do Ivanky, kde je kompletná občianska vybavenosť pre Zálesie." Znehodnotila by sa nielen rekreačná zóna, ale najmä prirodzený biokoridor medzi Zálesím a Ivankou, ktorým migruje divá zver. 

"Takisto v tejto lokalite prídeme o významné územie z hľadiska vsakovania zrážkovej vody a následnej retencie vody (pozn. red. zadržiavanie vody) v území a jej využitia pre potrebu lesa," uviedla ďalej obyvateľka Zálesia s tým, že pre výstavbu tangenty by museli vyrúbať odhadom od 1200 do 1400 stromov. Ako Katarína pokračovala, "z dlhodobého hľadiska je "lacnejšie" postaviť kdekoľvek cestu ako vysadiť les," hovorí a pýta sa, komu z obyvateľov by teda tangeta skutočne prospela.

Les, ktorý spája hranice katastrov Zálesia a Ivanky, cez leto výrazne ochladzuje tamojšiu mikroklímu. Teplota v okolí cesty sa podľa Kataríny môže zvýšiť až o niekoľko stupňov. 

"Je dôležité úvodom povedať, že návrh trasovania tangenty je v mierke 1:50 000, takže nie je možné presne definovať kde konkrétne nastanú zásahy do územia," uviedol Feik z BSK v reakcii na otázku, ako dnes vyzerá územie z hľadiska zelene a vodných tokov, ktorým by mala tangenta viesť.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 5

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok