Bratislavské satelity má preťať nová cesta, ľudia ju nechcú a búria sa. Obávajú sa o les

ta3/Henrieta Mihalková; Adrián Potančok
13.1.2023 00:00

Posledný les východne od Bratislavy plánujú vyrúbať kvôli novej ceste - tangente. Obyvatelia Ivanky pri Dunaji a Zálesia sa obávajú, že jej bude musieť ustúpiť zeleň, ktorá je biokoridorom divých zvierat a z domov budú mať výhľad na kamióny jazdiace do logistických parkov. Nesúhlas s tangentou už vyjadrili starostovia, zastupiteľstvá obcí a tiež občania petíciou. Napriek tomu cesta stále zostáva v územnom pláne Bratislavského samosprávneho kraja.

Bratislavské satelity má preťať nová cesta, ľudia ju nechcú a búria sa. Obávajú sa o les
TASR/Michal Svítok (ilustračné)

Zálesie v porovnaní s Ivankou pri Dunaji nemá ani školu, ani zdravotné stredisko, a ani žiaden z veľkých obchodných reťazcov či poštu. Obec z jednej strany obmýva Šúrsky kanál, z druhej Malý Dunaj a lesom medzi dedinami preteká potok Biela voda.

Život vo veľkomeste sa Katarína s manželom rozhodli vymeniť v roku 2004 za pokojnejšie miesto. Z lokalít, ktoré pripadali do úvahy, vyhralo Zálesie vzdialené od Bratislavy 13 kilometrov. Navyše, ponúkaný pozemok mal romantický výhľad na les. Kým v roku 2000 malo Zálesie necelých 730 obyvateľov, sčítanie z roku 2021 ukázalo, že v obci žije viac ako 2240 obyvateľov. Cestná infraštruktúra prispôsobená charakteru malých obcí však náporu po prisťahovaleckom boome nestačí. Bez kolón a zápch si obyvatelia Ivanky pri Dunaji, Bernolákova či Zálesia už ani nevedia predstaviť cestu do práce. 

Katarína sa pred dvoma rokmi dozvedela, že výhľad na zeleň sa môže stať o niekoľko rokov minulosťou. Neďaleko jej domu má totiž viesť cesta, ktorá ma odľahčiť dopravu v Ivanke pri Dunaji. Ak by o výstavbe novej cesty vedeli s manželom skôr, dnes by už kúpu pozemku nezvažovali. 

V zovretí ciest

Jednou z možností, ktoré majú odľahčiť a odkloniť dopravu v tranzitnej obci Ivanka pri Dunaji, je cesta označovaná ako "Prepojenie ciest I/61 a D4" alebo tzv. tangenta. Cesta III. triedy má spájať križovatku Triblavina a diaľnicu D4. (Pozn. red. cesta I/61, známa ako Senecká cesta, je cesta prvej triedy na trase Bratislava - Žilina a pred vybudovaním diaľnice bola hlavným ťahom).

Ako informuje na svojom webe obec Ivanka pri Dunaji, podľa technickej štúdie z roku 2019 mala mať tangenta dve varianty – modrú a červenú. Prvá rátala s trasovaním v tesnej blízkosti medzi miestnymi obľúbeným štrkoviskom Šutrovka, pri ktorom sa nachádza poľovnícka chata aj strelnica pre lukostrelcov. Miestni sa obávajú, že ak tangenta vznikne, autá sa budú premávať na miestach, kde sa cez leto slnia a rybári nahadzujú udice.

tangenta_ Ivanka pri Dunaji_Zálesie Facebook.com/Obec Ivanka pri Dunaji

Červená alternatíva ráta s trasovaním bližšie k obci Zálesie. Priamo cez les, ktorý oslovil pri kúpe pozemku aj Katarínu. Neďaleko sa nachádza aj futbalového ihrisko, ktoré využívajú najmä deti a mladí. Navrhovaná spojnica nemá podľa Kataríny pre obyvateľov Zálesia žiaden pozitívny význam. Naopak, rekreačná oblasť, ktorú by výstavba tangenty narušila, ho má obrovský. Susedná Ivanka by bola navyše v úplnom zovretí ciest – z jednej strany D4 a D1, z ďalšej by ju "dusila" tangenta, ktorá by ich prepojila.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 5 Ďalšia strana

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok