Poslanci Európskeho parlamentu schválili pomoc pre Ukrajinu vo výške 18 miliárd eur

ta3 ČTK
24.11.2022 14:44

Europoslanci potvrdili finančnú pomoc Ukrajine na budúci rok vo výške 18 miliárd eur. Peniaze krajina dostane na zabezpečenie základných verejných služieb či na opravy vojnových škôd. Financie si Európska komisia chce požičať na trhoch a úroky by v prvých rokoch mali zaplatiť členské krajiny bloku. Europoslanci tiež kritizovali Maďarsko, že svojím postojom pomoc Ukrajine oneskoruje.

Slovensko dostane prostredníctvom programu REACT-EU pomoc 66,5 milióna eur
TASR/AP

Pomoc parlament schválil rozsiahlou väčšinou 507 poslancov zo 705. "Toto hlasovanie je významné hlavne z toho dôvodu, že uvoľní potrebnú finančnú pomoc ukrajinskému ľudu," povedala po schválení opatrenia predsedníčka EP Roberta Metsolaová. Podľa nej sa ukázalo, že parlament dokáže konať rýchlo, pretože opatrenie schvaľoval v skrátenom konaní.

Ukrajina dostane pomoc vo forme zvýhodnených pôžičiek. Najmenej do roku 2027 by úroky mali zaplatiť cez príspevky členské štáty a splácanie istiny zo strany Ukrajiny by nemalo začať pred rokom 2033.

Finančná podpora bude nadviazaná na dodržiavanie zásad právneho štátu alebo zlepšovanie fungovania verejnej správy. V stredajšej rozprave europoslanci uvádzali, že pomoc tak nielen posilní finančnú stabilitu ukrajinského štátu a ekonomiky, ale tiež prispeje k vnútorným reformám krajiny. Európska únia bude mať tiež väčšiu kontrolu nad využitím prostriedkov.

V inom dnes schválenom stanovisku Európsky parlament kritizuje Maďarsko, že zneužíva princíp jednomyseľnosti a svojím odmietavým postojom oneskoruje poskytnutie pomoci Ukrajine.

Konečné slovo o finančnej pomoci budú mať ministri financií členských krajín, ktoré diskusia o pláne na finančnú podporu Ukrajiny čaká 6. decembra, pripomenul Európsky parlament. Rozhodnutie musí byť jednomyseľné a Maďarsko oznámilo, že by ho mohlo zablokovať. Až po schválení bude EK smieť si požičať finančné prostriedky na finančných trhoch.

Schválené finančné prostriedky dostane Ukrajina na pokrytie svojich potrieb v budúcom roku. Vyplácanie bude okrem iného záležať na tom, ako rýchlo sa EK podarí prostriedky získať na finančných trhoch. Kyjev uviedol, že na budúci rok potrebuje finančnú podporu zo zahraničia vo výške zhruba štyroch miliárd dolárov mesačne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok