Utrpenie Ukrajincov sa podľa Peskova môže skončiť. Moskva má vraj ponuku, ktorá sa neodmieta

ta3 čtk
24.11.2022 13:17

Kyjev môže ukončiť utrpenie ukrajinských civilistov tým, že splní požiadavky Moskvy, vyhlásil podľa agentúr hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Zástupca Kremľa sa tak vyjadril len deň po tom, čo ruské rakety, strely a drony opäť masívne ničili energetickú infraštruktúru Ukrajiny a pripravili milióny Ukrajincov o svetlo, teplo aj vodu.

"Vedenie Ukrajiny má všetky možnosti vrátiť situáciu do normálu, má všetky možnosti urovnať situáciu tým spôsobom, že splní požiadavky ruskej strany, a ukončí tak všetky možné utrpenia civilného obyvateľstva," vyhlásil Peskov.

Hovorca tieto požiadavky bližšie nespresnil. Moskva počas vojny svoje požiadavky menila. Spočiatku hovorila o "denacifikácii" a "demilitarizácii" susednej krajiny.

Peskov tiež uviedol, že nič nevie o schôdzke ruských a ukrajinských predstaviteľov, ktorá sa podľa agentúry Reuters konala pred týždňom v Spojených arabských emirátoch a bola venovaná výmene zajatcov a vývozu ruského čpavku, používaného na výrobu hnojív, cez Ukrajinu. "Nie, vôbec nič o tom neviem. Nič nemôžem povedať. Počujem o tom prvýkrát," povedal Peskov podľa ruskej agentúry TASS.

Kyjev odmieta viesť mierové rozhovory s Moskvou, kým ruské vojská neopustia ukrajinské územie, a rozhodne odmieta rokovať s prezidentom Vladimirom Putinom, pretože od februárovej invázie podniknutej na jeho rozkaz prišli desiatky tisíc ľudí o život a milióny museli opustiť svoje domovy.

Putin, ktorý nariadil ruskej armáde 24. februára napadnúť susednú krajinu, označil Ukrajinu za umelý štátny útvar a uprel jej právo na existenciu. Tvrdí, že "kolektívny Západ" manipuloval Ukrajincami, aby sa obrátili proti Rusku a odmietli koncept spoločnej rusko-ukrajinskej histórie a jediného spoločného národa.

Putin od začiatku vojny urobil rad protichodných vyhlásení. Napríklad tvrdil, že cieľom "špeciálne vojenské operácie" nie je okupovať Ukrajinu. Ale sám sa na konci septembra pokúsil pripojiť k Rusku okupované časti ukrajinskej Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti. Medzitým ukrajinská armáda pri svojej protiofenzíve oslobodila Cherson, jedinú oblastnú metropolu, ktorú sa Rusom za 274 dní vojny podarilo dobyť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok