Orbánofóbia alebo prepisovanie histórie? Šál podľa Gyimesiho nie je politický, Klus ho vníma ako provokáciu

ta3/Samuel Drozda
23.11.2022 21:37

Viktor Orbán fandil maďarským futbalistom so šálom s mapou Uhorska. Pravdepodobne chcel provokovať, alebo ukázať všetkým kam jeho politika smeruje. Akú to malo pointu a čo tým chcel dosiahnúť? Spýtali sme sa poslancov Gyorgya Gyimesiho a Martina Klusa, ako aj predsedu Aliancie Krisztiána Forróa.

tema_dna_78.jpg
TA3

Gyimesi vyjadril ľútosť nad voličmi strany Aliancia. „Stojíte za maďarskou vládou, alebo nie?“ spytoval sa. Podľa neho vraj v Maďarsku nikto nespochybňuje hraničnú suverenitu Slovenska, až na ľudí, ktorých označil za “maďarských kotlebovcov.“ Myslí si, že za strach slovákov o zmene hraníc môžu liberálne média. „My sme všetci Maďari, patríme do toho istého národa,“ dodal o ľuďoch, ktorých nazval “zahraničnými Maďarmi.“

Orbánov šál a V4

„Som presvedčený, že sa táto téma otvorí,“ povedal Klus o nadchádzajúcom stretnutí V4. Pochválil schopnosti premiéra Hegera v zahraničných záležitostiach a očakáva, že sa na to spýta. Šál by mu nevadil, keby na na mape, kde je územie Slovenska, boli aj jeho farby. Klus ďalej vyzval na spájanie sa, nie rozdeľovanie, a to aj za pomoci Bruselu, USA a NATO.

„Strašiť niekoho tým, že by sa tu mohli zmeniť hranice, je zbytočné,“ povedal Forró. Časti histórie Veľkého Uhorska, ktorú považuje za spoločnú, označil za dobré. Obáva sa, že krajiny V4 budú oslabené, lebo vraj to je v záujme Bruselu, aby krajiny v strednej Európe neboli silné. „Iba Slovensko má z okolitých krajín problém s dvojitým občianstvom,“ uviedol. Klus upozornil, že Rakúsko takéto občianstvo takisto nemá.

Maďarská hymna je podľa Gyimesiho modlitba, čo podľa neho znamená, že jej spievanie by nemalo robiť nikomu problém. „Neexistuje v Európe krajina, ktorú by po druhej svetovej vojne tak roztrhali,“ povedal o celistvosti Maďarska, aj keď mal pravdepodobne na mysli Rakúsko. Orbánov šál Gyimesi nepovažuje za politický symbol.

Maďarsko a Ukrajina

„Ja chápem postoj Viktora Orbána, lebo chce mier,“ povedal Forró o vojne na Ukrajine. Námietky na cestu maďarského ministra zahraničia do Moskvy označil za “Orbánofóbiu“. Gyimesi tieto cesty považuje za “suverénnu, národnú politiku.“ Myslí si, že by Slovensko malo tlačiť na to, aby sa rokovalo o mieri. O histórii by podľa neho mali debatovať historici, lebo ju nepovažuje za uzatvorenú.

„Ukrajina sa bráni hanebnému ruskému útoku,“ povedal Klus. „Pán boh zaplať za to, že sa podarilo odraziť pôvodnú bleskovú vojnu,“ pokračoval. Ruské vyjadrenia o vlastníctve Krymu a Donbasu porovnal k revizionistickým črtám v príhovoroch Orbána. Nečuduje sa Ukrajine, že je na Maďarsko prísnejšie, ako iné krajiny.

„Sme hrdí na našu históriu a svojich predkov, povedal Gyimesi o Maďarsku. Podľa neho sú Maďari hrdí aj na modernú históriu, ktorá je však samotným Ruskom značne poznačená. Klus poukázal na paradoxný “nadštandardne priateľský vzťah k Rusku.“ 

Celú časť relácie Téma dňa si môžete pozrieť tu:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok