Orbánofóbia alebo prepisovanie histórie? Šál podľa Gyimesiho nie je politický, Klus ho vníma ako provokáciu

ta3/Samuel Drozda
23.11.2022 21:37

Viktor Orbán fandil maďarským futbalistom so šálom s mapou Uhorska. Pravdepodobne chcel provokovať, alebo ukázať všetkým kam jeho politika smeruje. Akú to malo pointu a čo tým chcel dosiahnúť? Spýtali sme sa poslancov Gyorgya Gyimesiho a Martina Klusa, ako aj predsedu Aliancie Krisztiána Forróa.

tema_dna_78.jpg
TA3

Viktor Orbán opäť provokoval. Na nedeľňajší priateľský zápas futbalových reprezentácií Maďarska a Grécka si zobral šál s mapou Veľkého Uhorska. Šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer to v komentári označil za "hnus a humus". Ukrajina si už predvolala maďarského veľvyslanca.

Kto prokovuje?

„Bola to celkom iste provokácia, ale nie zo strany Viktora Orbána ale zo strany Rastislava Káčera,“ povedal Gyorgy Gyimesi, poslanec OĽANO. Podľa neho minister zahraničia túto tému nafúkol a následne ho nazval pokrytcom. Vraj to dokazuje fakt, že Káčer nekritizoval mapu Veľkého Uhorska v kancelárii ex-ministra financií Petra Kažimíra.

„Zdá sa mi, že to bola zbytočná provokácia,“ uviedol Martin Klus, poslanec za stranu SaS. „Nie prvá a predpokladám, že nie posledná,“ pokračoval. Názory maďarských politikov na Veľké Uhorsko nazval škodou, keďže to podľa neho len rozvracia vzťahy vo V4. Vyzdvihol tvrdé reakcie Česka, Ukrajiny, Rumunska a Chorvátska. „Venujme sa tomu, čo nás spája, nie čo nás rozdeľuje,“ dodal.

Krisztián Forró, predseda strany Aliancia, pochválil reakciu chorvátskeho prezidenta, ktorí vraj naďalej považuje Maďarsko za najlepšieho suseda krajiny. Nemyslí si, že Orbán chcel šálom provokovať. „Oveľa viac ako šál ma trápi, čo budú jesť dôchodcovia,“ povedal. Forró považuje Veľké Uhorsko za spoločnú históriu Slovenska a Maďarska. Následne označil zmluvu zo skorého obdobia 20. storočia za “možno chybné rozhodnutie, ktoré tieto vzťahy narušili.“

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok