Zdravotníci nesúhlasia s hrozbou väzenia, oslovili politikov

TASR, TA3
22.1.2013 12:24

Odborové organizácie v zdravotníctve sa spojili, aby spoločne odmietli zmeny, ktoré chce prostredníctvom poslancov presadiť ministerstvo zdravotníctva. Tie majú zabezpečiť nepretržitú prevádzku v nemocniciach. Zároveň má po novom lekárom, ktorí počas núdzového stavu odmietnu nastúpiť do služby, hroziť pokuta alebo väzenie.

Lekárski odborári už preto napísali aj predsedom parlamentných strán, členom zdravotníckeho výboru a premiérovi Robertovi Ficovi. Pripravované zmeny totiž vnímajú ako snahu o kriminalizáciu zdravotníckych pracovníkov. "Vnímame to ako mocenskú odpoveď na našu snahu zlepšiť pomery pracovníkov v zdravotníctve, ako aj stransparentniť a zefektívniť celé slovenské zdravotníctvo," píše sa v liste Lekárskeho odborového združenia.

Nesúhlasný postoj majú rovnako ako lekárski odborári aj sesterské odbory a odborový zväz zdravotníkov. "Arogancia vládnej garnitúry sa naďalej stupňuje nielen k lekárom a sestrám, ale i k ostatným zdravotníckym pracovníkom," poukázala predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Iveta Svetlanská. V prípade, že by navrhované zmeny prešli, sesterské odbory chcú iniciovať podanie na Ústavný súd.

MZ SR: Odmieta, že chce kriminalizovať zdravotníkov

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR odmieta tvrdenia, že za plánovanými legislatívnymi zmenami, ktoré majú zabezpečiť nepretržitú dostupnosť zdravotnej starostlivosti, stojí kriminalizácia zdravotníkov. Rezort pripomenul, že zmenami reaguje na situácie z minulosti, keď lekári podali hromadné výpovede, alebo nenastúpili do služieb. "Primárnou snahou ministerstva je ochrana občanov SR. Ak ktokoľvek tvrdí, že cieľom je obsadiť slovenské väznice lekármi, zavádza," uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.

Ministerstvo je presvedčené, že zdravotníci musia niesť trestnoprávnu zodpovednosť za nenastúpenie do služieb v krízovom stave. Rezort poukazuje, že pacient sa už nesmie stať rukojemníkom nátlakových akcií z ich strany, naopak, má mať istotu poskytnutia zdravotnej starostlivosti. Okrem toho pripomína, že plánované zmeny v legislatíve sú len pre prípad mimoriadnych situácií, keď zdravotník bude musieť nastúpiť do práce len na obmedzený čas, aby bolo možné zabezpečiť plynulú zdravotnú starostlivosť.

Ministerstvo má podozrenie, že lekárski odborári sa vyjadreniami o kriminalizácii zdravotníkov snažia o politikárčenie, čo odmieta. "Na prvom mieste musí byť za každých okolností pacient, ktorý nesmie mať ani náznak pochybnosti o poskytovaní plynulej zdravotnej starostlivosti v čo možno najvyššej dostupnej kvalite," povedala Zvolenská.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok