Na zimu je Nemecko pripravené, povedal Scholz poslancom

ta3 ČTK
23.11.2022 11:47

Energetická bezpečnosť Nemecka je pre nadchádzajúcu zimu zaistená. V prejave v Spolkovom sneme vyhlásil nemecký kancelár Olaf Scholz, ktorý zároveň zdôraznil, že budúcnosť je v obnoviteľných zdrojoch, čo stabilizuje ceny energií. Všeobecnú rozpravu využil predák opozičnej konzervatívnej únie CDU/CSU Friedrich Merz ku kritike vládnej politiky. Kancelárovi vytkol okrem iného nedostatočné investície do armády, čo Scholz odmietol. Spomenul pritom svoje vyhlásenie z Prahy, kde navrhol vytvoriť európsky systém protivzdušnej obrany.

Na zimu je Nemecko pripravené, povedal Scholz poslancom
AP Photo/Michael Sohn

"Energie pre nastupujúcu zimu sú zaistené. A je to aj vďaka občanom, ktorým ďakujem za ich šetrnosť a jednotu," povedal Scholz. Podľa Scholza terajšia vláda jeho sociálnej demokracie (SPD) a koaličných Zelených a liberálnych slobodných demokratov (FDP) musí napraviť chyby predchádzajúcej vlády konzervatívcov. "Kvôli konzervatívcom bolo ešte pred rokom Nemecko z 50 percent energeticky závislé od Ruska," povedal kancelár. SPD bola pritom súčasťou vlády po tri zo štyroch funkčných období niekdajšej konzervatívnej kancelárky Angely Merkelovej.

Scholz vytkol konzervatívcom, že keď vlani v decembri prevzal vládu, malo Nemecko prázdne zásobníky plynu, ktoré sa ale pred terajšou zimou podarilo úplne naplniť.

Kancelár zopakoval svoje skoršie vyhlásenie, že vláda počas terajšej krízy nenechá nikoho samotného. "Preto domácnostiam zaplatíme decembrové zálohy za plyn a diaľkové teplo," povedal. "A nie od marca, ale už od januára zastropujeme ceny plynu a tepla," uviedol. Poznamenal, že aj napriek stanoveným maximám budú energie pre obyvateľov drahšie ako v minulosti. "Stále ale ľudia zaplatia menej, než by dodávatelia požadovali," povedal.

Budúcnosť podľa kancelára patrí obnoviteľným zdrojom energie. "Naďalej platí, že do roku 2030 chceme získavať 80 percent elektriny z obnoviteľných zdrojov," dodal. Scholz pred poslancami hájil stabilizačný fond o objeme 200 miliárd eur, z ktorého vláda bude reguláciu cien energií a podporné krízové programy pre podniky financovať. "Je správne a dôležité práve teraz takto veľkú sumu uvoľniť, aby sme krízu prečkali bez strát státisícov pracovných miest," vyhlásil.

Pred Scholzovým prejavom v rámci všeobecnej rozpravy pred piatkovým schvaľovaním štátneho rozpočtu na rok 2023 prehovoril k poslancom Merz. Ten v prejave ostro kritizoval vládu a aj Scholza, ktorý podľa neho nedostatočne investuje do armády. Scholz podľa Merza porušil slovo, keď v rozpočte nenašiel sľúbené dve percentá hrubého domáceho produktu pre zbrojenie. "Boli to ministri obrany únie CDU/CSU, kto dlhé roky zanedbávali armádu," odpovedal Scholz.

Poukázal na to, že Nemecko v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu zriadilo zvláštny zbrojný fond s objemom 100 miliárd eur. "Tento fond ale neznamená, že budeme zbrkle nakupovať," povedal Scholz.

Podľa Scholza konzervatívci počas vlády zanedbávali aj geopolitický rast Európy, na ktorom chce teraz Berlín s Francúzskom spolupracovať. Scholz tiež pripomenul svoj augustový prejav v Prahe, kde hovoril o spoločnej európskej protiraketovej obrane. Záujem o ňu má ďalších 14 krajín vrátane Českej republiky.

Scholz povedal, že terajšia koalícia musí naprávať aj ďalšie nedostatky po predchádzajúcej vláde konzervatívcov, okrem iného v nedostatočnej digitalizácii, pomalej výstavbe bytov či v hromadnej doprave. "Sme vláda činov, ktorá túto krajinu vedie dopredu," vyhlásil kancelár. Dodal, že nepochybuje, že z terajšej krízy Nemecko vyjde posilnené.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok