Turecko zasiahlo za posledné dni takmer päťsto cieľov v Sýrii a Iraku. Hovorí o zneškodnení teroristov

ta3 tasr
23.11.2022 11:28

Turecké letectvo a delostrelectvo zasiahlo od nedele v kurdských oblastiach na severe Sýrie a Iraku skoro 500 cieľov a zneškodnilo 254 "teroristov", tvrdí turecké ministerstvo obrany. O štatistike vojenskej akcie, na ktorú hľadia kriticky USA aj Rusko, informovala v stredu agentúra AFP.

Turecko zasiahlo za posledné dni takmer päťsto cieľov v Sýrii a Iraku. Hovorí o zneškodnení teroristov
TASR/AP

"V rámci operácie proti pozíciám kurdských bojovníkov bolo doteraz zasiahnutých 471 cieľov a zneškodnených 254 teroristov," uviedol turecký minister minister obrany Hulusi Akar.

Podľa Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR), ktorá sídli v Británii a situáciu v Sýrii monitoruje prostredníctvom siete dobrovoľníkov, si útoky v tejto blízkovýchodnej krajine doteraz vyžiadali 40 životov.

Turecká armáda od nedele útočí na pozície kurdských milícií YPG a Strany kurdských pracujúcich (PKK). Práve tieto dve zoskupenia Ankara obviňuje, že zorganizovala útok, pri ktorom 13. novembra v Istanbule zomrelo šesť ľudí a vyše 80 ich bolo zranených. Kurdské organizácie to odmietajú.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok povedal, že nevylučuje ani pozemnú ofenzívu proti kurdským milíciám v Sýrii. Dnes podľa agentúry Reuters zdôraznil, že jeho krajina má právo vyriešiť svoje problémy na severe Sýrie. Washington aj Moskva ale Ankaru vyzvali na zdržanlivosť, nemala by podľa nich destabilizovať situáciu v Sýrii a zvyšovať napätie.

Kurdská strana PKK vedie od roku 1984 ozbrojené povstanie proti tureckému štátu. Skupina je v Turecku, Európe a Spojených štátoch považovaná za teroristickú organizáciu.

Kurdské milície YPG pôsobia v Sýrii. V minulosti dostali vojenskú podporu USA a ďalších západných krajín, pretože bojovali proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS). Ankara ich však považuje za súčasť PKK a teda aj za teroristickú skupinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok