Rusko aj USA vyzvali Turecko k zdržanlivosti a upokojeniu napätia vo vzťahoch so Sýriou

ta3 čtk
22.11.2022 07:36

Spojené štáty sa stavajú proti akýmkoľvek vojenským krokom, ktoré by destabilizovali situáciu v Sýrii. Uviedlo to americké ministerstvo zahraničia v reakcii na možné začatie pozemnej ofenzívy Turecka proti kurdským milíciám v Sýrii. Podobnú výzvu v utorok urobila aj Moskva, podľa ktorej by Ankara mala prejaviť zdržanlivosť na použitie nadmernej vojenskej sily v Sýrii, a zabrániť tak zvýšeniu napätia. Informovala o tom agentúra Reuters.

Rusko aj USA vyzvali Turecko k zdržanlivosti a upokojeniu napätia vo vzťahoch so Sýriou
TASR/AP

Turecko v nedeľu vykonalo nálety na ciele v severnom Iraku a Sýrii proti kurdským milíciám YPG a Strane kurdských pracujúcich (PKK). Prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok povedal, že nevylučuje pozemnú ofenzívu proti kurdským milíciám v Sýrii. "Naliehali sme na Turecko, aby také operácie nevykonávalo. Rovnako tak sme naliehali na našich sýrskych partnerov, aby neútočili ani neeskalovali situáciu," povedala Reuters hovorkyňa amerického ministerstva zahraničia.

Splnomocnenec prezidenta Vladimira Putina pre Sýriu Alexander Lavrenťjev podľa agentúry RIA Novosti uviedol, že Turecko by malo "prejaviť určitú zdržanlivosť, a zabrániť tak eskalácii napätia nielen v severných a severovýchodných regiónoch Sýrie, ale na celom území". Turecko podľa neho o svojich úderoch v Sýrii a Iraku Rusko v predstihu neinformovalo.

"Dúfame, že sa nám podarí presvedčiť našich tureckých partnerov, aby upustili od použitia nadmernej sily na sýrskom území," dodal Lavrenťjev s tým, že Rusko bude spolupracovať so zúčastnenými stranami na nájdení mierového riešenia vrátane riešenia "kurdskej otázky". Splnomocnenec podľa agentúry TASS tiež povedal, že stiahnutie amerického kontingentu zo severovýchodnej Sýrie by prispelo k "stabilizácii" situácie.

Turecko oznámilo, že pri nedeľných leteckých útokoch na severe Sýrie a Iraku zničilo 89 cieľov napojených na zakázanú PKK a kurdskú milíciu YPG. Údery boli reakciou Ankary na teroristický útok v Istanbule z predminulého víkendu, ktorý turecká vláda pripisuje kurdským radikálom. Kurdové podiel na atentáte odmietajú.

Kurdská strana PKK vedie od roku 1984 ozbrojené povstanie proti tureckému štátu. Skupina je v Turecku, Európe a Spojených štátoch považovaná za teroristickú organizáciu. Kurdské milície YPG pôsobia v Sýrii. V minulosti dostali vojenskú podporu USA a ďalších západných krajín, pretože bojovali proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS). Ankara ich však považuje za súčasť PKK a teda aj za teroristickú skupinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok