ONLINE: Rusko vypálilo na Ukrajinu okolo 70 striel, európske mestá jej darujú generátory

ta3 tasr čtk čt24
23.11.2022 06:54

Rusko v stredu vypálilo na Ukrajinu približne 70 riadených striel, oznámila ukrajinská armáda. Väčšinu z rakiet zostrelila protivzdušná obrana. Európsky parlament spustil kampaň, v rámci ktorej najväčšie európske mestá darujú Ukrajine generátory elektrického prúdu a transformátory. Cieľom je pomôcť tejto krajine prekonať blížiacu sa zimu. Udalosti na Ukrajine sme s vami sledovali online.

drfgew
TASR/AP

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:48 Hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit poprel v stredu tvrdenie bývalého britského premiéra Borisa Johnsona, že Berlín najprv chcel, aby sa Ukrajina po spustení invázie vo februári rýchlo vzdala Rusku. Tento postoj malo Nemecko podľa Johnsona z čisto ekonomických dôvodov. Informácie priniesli tlačová agentúra AP a portál britského denníka The Guardian. 

23:25 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v stredu obrátil na Bezpečnostnú radu OSN, aby prijala opatrenia na zastavenie ruských náletov, ktoré cielia na životne dôležitú infraštruktúru, a ktoré tak s príchodom zimy uvrhli ukrajinské mestá do temnoty a chladu. Uviedla to agentúra Reuters.

23:01 Ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj uviedol, že v dôsledku stredajších ruských útokov zomrelo desať ľudí. Päť obetí bolo podľa neho v čase útoku vo Vyšhorode, kde sú aj desiatky zranených. Novorodenci, ktorý zomrel pri ruskom útoku na pôrodnicu v Záporoží, boli podľa Monastýrskeho iba dva dni.

22:55 Dodávky elektriny boli v stredu obnovené vo väčšine častí Moldavska, niekoľko hodín po tom, čo ruské raketové útoky na susednú Ukrajinu spôsobili výpadky v polovici krajiny, uviedla agentúra Reuters.

21:49 Agenti ukrajinskej tajnej služby SBU narazili pri utorkovej prehliadke v slávnom kyjevskom kláštore Kyjevskopečerská lávra na podozrivých občanov Ruska, ruskú propagandistickú literatúru a obnosy peňazí v rôznych menách. Informovala o tom na svojom webe. Cieľom utorkovej prehliadky v kláštornom komplexe bolo podľa kontrarozviedky predísť činnosti ruských tajných služieb na Ukrajine a skontrolovať, či areál neslúži na ukrývanie cudzích občanov, spravodajcov alebo zbraní.

20:43 "Po ďalších ruských raketových útokoch som požiadal Nemecko, aby systémy protivzdušnej obrany Patriot ponúknutej Poľsku boli prevedené na Ukrajinu a rozmiestnené na jej západnej hranici," napísal poľský minister obrany Mariusz Blaszczak v stredu na Twitter.

19:34 Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev v stredu povedal, že nastal čas na "kolektívne" hľadanie mieru na Ukrajine. Informuje agentúra Reuters. 

19:11 Kirgizsko v stredu oznámilo, že skúma možnosť výstavby svojej prvej jadrovej elektrárne s pomocou Ruska, a to s cieľom vyriešiť častý nedostatok energie. Informuje agentúra AFP. 

19:00 Spojené štáty v stredu oznámili nový balík pomoci pre Ukrajinu za 400 miliónov dolárov. Jeho súčasťou sú okrem zbraní a munície aj elektrické generátory. Informuje agentúra AFP.

18:55 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu vyhlásil, že Ukrajina obnoví energetickú infraštruktúru, ktorú poškodili ruské raketové útoky a vyzdvihol nezlomnosť ukrajinského ľudu. Zároveň uviedol, že Kyjev v súvislosti so stredajšími ruskými údermi požiada o zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN. Informuje agentúra Reuters. 

18:21 Rusko v stredu vypálilo na Ukrajinu približne 70 riadených striel, oznámila ukrajinská armáda. Väčšinu z rakiet zostrelila protivzdušná obrana. "Odpálených bolo celkovo okolo 70 striel s plochou dráhou letu," uviedla ukrajinská armáda s tým, že zostrelila 51 rakiet a päť výbušných dronov.

18:09 Európsky parlament spustil kampaň, v rámci ktorej najväčšie európske mestá darujú Ukrajine generátory elektrického prúdu a transformátory. Cieľom je pomôcť tejto krajine prekonať blížiacu sa zimu. Informuje agentúra Reuters. 

17:31 Všetky tri ukrajinské jadrové elektrárne, ktoré sú stále pod kontrolou Kyjeva, boli v stredu odpojené od energetickej siete. Oznámil to prevádzkujúci štátny podnik Enerhoatom po tom, ako Ukrajinu zasiahli ďalšie vzdušné útoky Ruska. Informujú agentúry AFP a Reuters. 

17:28 Prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že Ukrajina vo obnoví infraštruktúru poškodenú ruskými raketami, a pochválil ducha svojho ľudu.

"Všetko obnovíme a dostaneme sa cez to všetko, pretože sme nezlomný národ," povedal v krátkom videoposolstve zverejnenom v aplikácii Telegram.

17:07 Pri dnešných ruských vzdušných útokoch na Ukrajinu zomrelo najmenej šesť ľudí a 36 utrpelo zranenia, uviedol podľa agentúry Ukrinform šéf ukrajinskej polície.

16:46 Spojené státy poskytnou Ukrajině vojenské vybavení v hodnotě v přepočtu takmer štyri miliardy eur, a to z vlastních zásob, aby tam doputovalo co nejrychleji, píše AP.

16:24 Veľvyslankyňa USA v Kyjeve v stredu uviedla, že Rusko sa novými útokmi po celom ukrajinskom území pokúša "potrestať Ukrajinu za to, že sa opovažuje byť slobodná". Bridget Brinková dodala, že Amerika bude stáť pri Ukrajine. Informuje denník The Guardian. 

16:11 Pri stredajších ruských raketových úderoch na Kyjev zahynuli najmenej traja ľudia, vrátane sedemnásťročného dievčaťa, uviedol starosta ukrajinskej hlavného mesta Vitalij Kličko.

15:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj privítal stredajšie uznesenie Európskeho parlamentu (EP), v ktorom europoslanci označili Rusko za štát podporujúci terorizmus. Informuje agentúra Reuters.

"Rusko musí byť izolované na všetkých úrovniach a musí niesť zodpovednosť, aby ukončilo svoju dlhoročnú politiku terorizmu na Ukrajine a na celom svete," napísal Zelenskyj v príspevku na sociálnej sieti Twitter. 

14:55 Ukrajinská spoločnosť Energoatom uviedla, že v stredu kvôli výpadkom prúdu spôsobenej ruskými raketovými údermi odstavila rad blokov jadrovej elektrárne Pivdennoukrainsk na juhu Ukrajiny.

14:52 Celá Kyjevská oblasť je po útokoch bez prúdu, oznámila tamojšia správa. Ukrajinská metropola je bez vody, hlási najmenej troch mŕtvych a šesť zranených.

14:43 Ukrajinskí politici predložili návrh zákona, ktorým by sa zakázala činnosť ruskej pravoslávnej cirkvi na území Ukrajiny, informuje Sky News. Predložený návrh zákona zahŕňa tiež úplný zákaz všetkých náboženských organizácií, ktoré sú spojené s ruskou pravoslávnou cirkvou vzhľadom na jej úzke väzby na Kremeľ. 

14:32 Masívnym výpadkom elektriny po ruských útokoch na ukrajinskú infraštruktúru čelí aj Moldavsko. Informoval o tom vicepremiér Andrei Spinu s tým, že bez elektriny je momentálne polovica krajiny.

14:11 Ruský raketový úder na Kyjev zasiahol dvojposchodovú budovu. Jeden človek zomrel a druhý utrpel zranenie, uviedla v stredu kyjevská mestská vojenská správa na Telegrame.

13:57 Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) chce regrutovať špiónov z radov ruských vojenských predstaviteľov, oligarchov a podnikateľov nespokojných s vojnou, ktorú Rusko vedie na Ukrajine, povedal šéf operácií CIA David Marlowe. Informoval o tom denník The Wall Street Journal.

13:44 V Kyjeve sa ozval výbuch, podľa starostu bola zasiahnutá infraštruktúra. Ďalšie podrobnosti neoznámil, obyvateľov vyzval, aby zostali v krytoch.

13:12 "Veľa rakiet. Z juhu aj z východu. Protivzdušná obrana funguje," uviedol na telegrame gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim. Explózie hlási Odeská a Mykolajivská oblasť na juhu Ukrajiny a Záporožská a Dnepropetrovská oblasť na juhovýchode. Zatiaľ nie je jasné, či si výbuchy vyžiadali obete alebo nejaké škody.

12:57 Na juhu Ukrajiny sa ozvala séria výbuchov, uvádza Interfax-Ukrajina s odvolaním sa na sociálne siete. Nad celou Ukrajinou sa rozozneli protiletecké sirény.

12:49 Europoslanci schválili označenie Ruska za štát podporujúci terorizmus kvôli zámerným útokom jeho armády na civilné ciele a infraštruktúru na Ukrajine. Vyzvali tiež únijné orgány, aby zaradili na zoznam teroristických organizácií niektoré jednotky bojujúce na ruskej strane na Ukrajine, napríklad súkromnú žoldniersku Wagnerovu (v ruskom prepise Vagnerovu) skupinu.

12:42 Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi sa v stredu v Istanbule stretol s ruskou delegáciou s na rokovaniach o bezpečnosti ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES), ktorú v súčasnosti ovládajú ruské sily. MAAE to uviedla vo vyhlásení zverejnenom na Twitteri.

12:09 Kyjev čaká podľa starostu Vitaliho Klička najhoršia zima od druhej svetovej vojny. Obyvatelia sa majú pripraviť na rozsiahle výpadky prúdu, v prípade intenzívneho ostreľovania Kličko nevylúčil ani čiastočnú evakuáciu metropoly. Podobný scenár spomínajú aj predstavitelia nedávno oslobodeného Chersonu.

11:40 V Istanbule sa zišli delegácie Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu a ruského Rosatomu. Riešiť majú bezpečnosť ruskými silami okupované Záporožské jadrové elektrárne, ktorá sa opakovane stala terčom ruského ostreľovania.

11:29 Agentúra AP prepustila novinára, ktorý v utorok 15. novembra s odkazom na nemenovaný americký zdroj chybne informoval o tom, že v Poľsku dopadla ruská raketa. Reportér nedodržal vnútorné zásady, ktoré vyžadujú potvrdenie z druhého zdroja.

AP bola podľa všetkého okrem poľských médií prvou mediálnou organizáciou, ktorá o dopade rakety v obci Przewodów na poľsko-ukrajinskej hranici písala. Vyšetrovanie Poľska a NATO neskôr ukázalo, že v Poľsku dopadla zrejme ukrajinská raketa, ktorú Kyjev vyslal v obrane pred ruskými raketovými útokmi.

10:58 Pápež František vojnu na Ukrajine prirovnal ku genocíde, pri ktorej za sovietskeho vodcu Josifa Stalina v 30. rokoch minulého storočia zahynuli milióny Ukrajincov. V súvislosti s ich utrpením dnes aj vo Vatikáne podľa agentúry Reuters hovoril o mučeníctve.

10:05 V Doneckej oblasti na východe krajiny ruská paľba počas utorka zabila jedného civilistu pri Bachmute, ďalších osem bolo zranených.

9:50 Británia dodá Ukrajine tri záchranárske a pátracie vrtuľníky, oznámil minister obrany Ben Wallace. Je to prvýkrát od začiatku ruskej invázie, čo britská armáda posiela Kyjevu pilotované stroje, uviedla stanica BBC.

9:37 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu po útoku na pôrodnicu v Záporožskej oblasti obvinil Rusko, že na Ukrajinu prinieslo "teror a vraždenie," za ktoré sa bude musieť zodpovedať. "Nepriateľ sa opäť rozhodol terorom a vraždením dosiahnuť to, čo nedokázal dosiahnuť za deväť mesiacov (bojov na Ukrajine) a čo ani nebude môcť dosiahnuť," uviedol Zelenskyj na sociálnych sieťach. "Namiesto toho sa bude len zodpovedať za všetko zlo, ktoré priniesol do našej krajiny," dodal. 

9:29 Ukrajinské médiá s odvolaním sa na úrady informujú, že dvaja ľudia prišli o život a ďalší dvaja utrpeli zranenia pri ruskom ostreľovaní Kupjansku v Charkovskej oblasti. Ruská paľba podľa šéfa oblastnej správy Oleha Synehubova poškodila deväťpodlažný obytný dom a polikliniku.

9:09 Ukrajinský generálny štáb v rannom prehľade situácie na fronte napísal, že ukrajinské jednotky počas uplynulých 24 hodín odrazili útoky pri tucte obcí na Donbase na východe krajiny. Rusi podľa štábu naďalej útočia predovšetkým v smere na Bachmut a Avdijivku.

8:32 Zdá sa, že Kremeľ si chystá pôdu na útok pod falošnou vlajkou v Belgorodskej oblasti v Rusku, pozorujú analytici z Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). Všímajú si, že kremeľskí propagandisti začali špekulovať o tom, že Ukrajina sa chystá podniknúť inváziu do Belgorodskej oblasti. Kremeľ by sa zrejme snažil zinscenovanou operáciou zvýšiť verejnú podporu pre svoje vojnové ťaženie na Ukrajine.

8:20 Pomocou tisícok verejne prístupných vyhrievaných miestností chce ukrajinská vláda pomôcť obyvateľstvu prekonať nadchádzajúcu zimu. Vo svojom pravidelnom videopríhovore zverejnenom v utorok večer to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

8:07 Od septembra Rusko na Ukrajine použilo už pravdepodobne stovky iránskych dronov, reportuje britská rozviedka. Okupanti používajú takzvané samovražedné drony na jedno použitie aj tradičnejšie stroje na opakované ostreľovanie. Moskva sa cez drony snaží kompenzovať nedostatok striel s plochou dráhou letu, ale zaznamenala len obmedzený úspech, pretože Ukrajincom sa darí väčšinu strojov likvidovať.

Britskí spravodajcovia tiež dospeli k záveru, že Rusko používa drony na útoky na taktické vojenské ciele a rozvodnú sieť elektriny. V poslednej dobe ale ruskí velitelia uprednostňujú aj útoky na zdravotnícke zariadenia.

7:43 Europoslanci budú v stredu hlasovať o rezolúcii, ktorá vyhlasuje Rusko za štát podporujúci terorizmus. Rokovať budú aj o migrácii, či finančnej pomoci Ukrajine na budúci rok. 

7:32 Ukrajinské sily zničili tri muničné sklady v okupovanom Kachovskom okrese, píše s odvolaním sa na miestneho armádneho hovorcu Serhija Bratčuka agentúra Ukrinform.

6:54 Server Ukrajinska pravda píše o tom, že ruskí okupanti raketami zaútočili na pôrodnicu vo Vilňansku v Záporožskej oblasti. Podľa Oleksandra Starucha, šéfa miestnej vojenskej administratívy, pri útoku zomrel novorodenec.

6:50 Ukrajine sa podarilo dobyť späť už takmer celú Mykolajivskú oblasť na juhu Ukrajiny až na posledné tri obce ležiace na Kinburskom polostrove. Oznámil to v utorok tamojší gubernátor Vitalij Kim. "Nastoľujeme plnú kontrolu nad oblasťou. Ostávajú nám tri obce na Kinburskej kose, aby sa sme oficiálne stali regiónom, ktorý nie je vo vojne," uviedol Kim. 

6:46 Ukrajina má pred sebou náročnú zimu a bude nutné šetriť s elektrinou, tvrdí tajomník ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov. "To ale neznamená, že by sme sa mali vzdať alebo kapitulovať. Rusi na niečo také budú čakať márne," zdôraznil. Moskva má podľa jeho slov zásoby pre ďalšie tri až štyri masívne raketové útoky podobné tým z polovice novembra.

6:37 Ukrajina podľa prezidenta Volodymyra Zelenského postupne buduje letku námorných dronov. Zelenskyj vyzdvihol, že sa tak deje pomocou zbierania finančných prostriedkov od darcov. "K našej iniciatíve už sa pripojili ľudia z 93 krajín," podotkol. Denník Ukrajinska pravda pripomína, že kampaň na obstaranie dronov Kyjev spustil 5. novembra.

6:30 Situáciu v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme s vami sledovali aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok