Vysoko postavení zamestnanci skrachovanej kryptomenovej burzy FTX nakúpili nehnuteľnosti na Bahamách

ta3 čtk
22.11.2022 22:20

Bývalý riaditeľ skrachovanej kryptomenovej burzy FTX Sam Bankman-Fried, jeho rodina a vysoko postavení zamestnanci firmy kúpili na Bahamách za posledné dva roky najmenej 19 nehnuteľností v hodnote takmer 121 miliónov dolárov. Podľa médií to ukazujú oficiálne záznamy o majetku.

Vysoko postavení zamestnanci skrachovanej kryptomenovej burzy FTX nakúpili nehnuteľnosti na Bahamách
TASR/AP

Právnici FTX dnes uviedli, že jedna zo súčastí spoločnosti vynaložila na Bahamách 300 miliónov dolárov za nákup domov a rekreačných nehnuteľností pre svojich vedúcich zamestnancov. FTX bola podľa právnikov prevádzkovaná ako Bankman-Friedovo "osobné léno", uviedla agentúra Reuters.

Firma podľa dokumentov väčšinou kupovala luxusné domy na pláži, vrátane siedmich bytových domov v drahej rekreačnej komunite Albany. Tie stáli takmer 72 miliónov dolárov. Podľa dokumentov sa mali využívať ako "rezidencia pre kľúčových zamestnancov" spoločnosti. Reuters ale nezistil, kto v nehnuteľnostiach naozaj žil.

Skrahovaná kryptomenová burza FTX disponuje celkovou čiastkou asi 1,24 miliardy dolárov v hotovosti. Stále však najmenej 3,1 miliardy dolárov dlhuje, uviedol server CNBC s odkazom na pondelkové zistenie súdu. Nové vedenie FTX má predstúpiť pred súd, aby popísalo udalosti, ktoré viedli k náhlemu pádu firmy.

Kolaps druhej najväčšej kryptomenovej burzy na svete otriasol celým odvetvím kryptomien. Už pred krachom FTX bol trh uprostred takzvanej kryptomenovej zimy, kedy ceny bitcoinu a kryptomeny ether klesli, čo prinútilo množstvo firiem vyhlásiť bankrot.

Akcie kryptomenovej burzy Coinbase v pondelok klesli o viac ako osem percent a prepadli sa najnižšie od vstupu firmy na akciovú burzu z vlaňajšieho apríla. Dnes však akcie pridávali viac ako štyri percentá.

Na trhu kryptomien sa medzitým zastavil výpredaj. Bitcoin v pondelok stratil viac ako tri percentá pod 15.700 USD a ocitol sa najnižšie za viac ako dva roky. Ether oslabil o šesť percent. Dnes večer mal bitcoin podľa špecializovaného serveru Coindesk k dobru cez jedno percento a predával sa zhruba za 16.114 dolárov. Ether pridával cez dve percentá na 1122 USD.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok