Európska komisia navrhla cenový strop pri kontraktoch na plyn

ta3 čtk
22.11.2022 16:19

Európska komisia dnes navrhla stanoviť najvyššiu predajnú cenu plynu v kľúčovom virtuálnom obchodnom uzle Title Transfer Facility (TTF) na 275 eur za megawatthodinu (MWh). V reakcii na dlhodobé požiadavky väčšiny členských štátov Európskej únie na obmedzenie cien prišla komisia s parametrami mechanizmu, ktorý má od januára zabrániť cenovým výkyvom na najdôležitejšom európskom trhu. Vyššie ceny plynu predražujú výrobu elektriny.

Jamal pokračuje v reverznom móde, objem prepravovaného plynu prudko vzrástol
TASR/AP (ilu)

Cenový strop sa má týkať iba termínových kontraktov na nasledujúci mesiac. K jeho automatickej aktivácii bude nutné, aby boli ceny v TTF najmenej o 58 eur za MWh vyššie ako priemerná cena skvapalneného zemného plynu (LNG) na svetovom trhu. O návrhu budú vo štvrtok rokovať ministri energetiky únijných krajín na mimoriadnej schôdzke zvolanej českým predsedníctvom.

Európsky blok stále zápasí s dopadmi vysokých cien energií čiastočne súvisiacich s vojnou na Ukrajine a obmedzovaním dodávok ruského plynu, kvôli ktorým štáty investujú vysoké čiastky do podpory domácností a firiem. Po mnohých ďalších opatreniach dnes komisia navrhla parametre cenového stropu, ktorý sa má využívať iba vo výnimočných prípadoch.

"Nie je to regulačný zásah, ktorý by držal ceny na trhu s plynom na umelo nízkej úrovni. Je to mechanizmus poslednej záchrany, ktorý má v nutných prípadoch zabrániť tomu, aby ceny výrazne presiahli svetovú úroveň," vyhlásila dnes eurokomisárka pre energetiku Kadri Simsonová. sú podľa nej ceny z augusta tohto roku, kedy sa v TTF platilo za kľúčový termínový kontrakt aj cez 300 eur za megawatthodinu, ale po prázdninách začali ceny klesať av súčasnosti sa pohybujú pod 120 eurami za MWh.

Obchodníci aj regulátori v posledných týždňoch varovali pred umelým obmedzovaním cien, ktoré by podľa nich mohlo ohroziť konkurencieschopnosť európskeho trhu, a tým aj dostatok suroviny. Toho sa obávajú aj niektoré členské krajiny na čele s Nemeckom či Holandskom, ktoré sú dlhodobo proti zavedeniu stropu. Väčšina únijných štátov vrátane Francúzska, Talianska alebo Poľska však nejakú formu cenovej regulácie požadujú a komisia ju podľa nich mala navrhnúť už skôr.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok