Kamenický si myslí, že Matovič podviedol eurokomisiu. Ja nebudem pomáhať SaS zostať vo vláde, povedal Taraba

ta3/Samuel Drozda
22.11.2022 21:05

Brusel nemôže zmeniť podmienky plánu obnovy, pretože sme si ich stanovili my sami. My sa zasa môžeme tváriť, že podmienky plníme, aj keď to nerobíme. Podarí sa nám z tejto situácie vyjsť bez zavedenia výdavkových limitov a zároveň bez straty peňazí z plánu obnovy? Opýtali sme sa Mariána Viskupiča, Ladislava Kamenického a Tomáša Tarabu.

tema_23.jpg
TA3

Slovensku hrozí, že príde o stovky miliónov eur z plánu obnovy. V rozpočte na budúci rok totiž chýbajú tzv. výdavkové limity. Bruselu sme pri tom sľúbili, že ich zavedieme. Toto je jeden z hlavných dôvodov, prečo strana SaS nechce zahlasovať za budúcoročný štátny rozpočet.

„Brusel nám povedal, že sme podviedli Európsku komisiu, kde sme povedali, že sme splnili míľniky,“ povedal Marián Viskupič, predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet. Realita je však podľa neho taká, že do rozpočtu sa nedostali. „Je to obrovský problém spôsobený vládou,“ dodal. Podľa neho bolo od začiatku jasné, že tieto limity majú byť zavedené do nasledujúceho rozpočtu.

Ladislav Kamenický, bývalý minister financií, si myslí, že Igor Matovič v podstate podviedol Európsku komisiu. „Je to v plnej kompetencii Igora Matoviča,“ povedal. „Môže byť ohrozený celý balík,“ pokračoval. Podľa Viskupiča to môže byť až 800 miliónov eur. „Ak pre chyby Igora Matoviča obetujeme ešte aj plán obnovy, tak to bude zlá správa pre Slovensko,“ dodal.

„Keď vznikal plán obnovy, boli z toho opozícia a verejnosť vylúčení,“ povedal Tomáš Taraba, poslanec NR SR. Podľa neho si vláda stanovila limity, ktoré by teraz chcela porušiť. „Teraz stoja pred dilemou, že buď 500 miliónov stiahnu z rozpočtu, alebo prídeme o celý balík a čerpanie bude zastavené,“ dodal.

„Výdavkové limity sa neaplikujú na jednorázové výdavky, ako je energetická kríza,“ uviedol Viskupič. Podľa neho sú určené na obmedzenie štrukturálnych výdavkov. Kamenický priznal, že tieto limity mali byť zavedené už počas poslednej vlády strany Smer. „Výdavkové limity dnes dávajú zmysel,“ reagoval.

„Nie je možné zmeniť plán obnovy,“ povedal Viskupič o nápade Borisa Kollára upraviť plán obnovy. „Sme prvá krajina, ktorá sa takto pokúsila oklamať Európsku úniu,“ dodal. Nemyslí si, že zmeniť plán obnovy je možné, podľa Viskupiča je jedinou cestou splniť to, k čomu sme sa zaviazali.

„Tie termíny, ktoré sú v pláne obnovy sú nereálne,“ uviedol Taraba. „Slovensko je jednou z najhorších krajín, čo sa týka čerpania eurofondov,“ pokračoval. Podľa neho, keď prišiel čas na realizáciu, tak vláda zrazu nevedela, ako na to. „Keď sme to už raz dali na papier, tak by som sa nezahrával s reputáciou Slovenska,“ dodal Taraba.

Kamenický poukázal na amaterizmus vlády v čerpaní eurofondov. „Máme rok do konca starého programového obdobia a nemáme vyčerpaných skoro štyridsať percent eurofondov,“ povedal. Podľa neho sú sľuby o výstavbe nemocníc iba prázdnymi rečami a projektovo celá vláda zlyháva. „Nemôžme očakávať, že sa za takýchto podmienok bude Slovensku ekonomicky dariť,“ dodal.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok