Raši pre ta3: Peniaze pre zdravotníkov sú, chýba dobrá vôľa Matoviča a rázny postoj Hegera

ta3/Nicolette Ftáčková
23.11.2022 00:00

Kritická situácia v zdravotníctve je na spadnutie. Hrozí, že niektorých pacientov nebude mať od decembra kto ošetriť. Lekárski odborári rokujú s vládou, no zatiaľ neúspešne. Ani jedna strana nechce upustiť od svojich podmienok. Exminister zdravotníctva a lekár Richard Raši (Hlas-SD) v rozhovore uviedol, či podľa neho žiadajú lekári viac, ako môžu, a ako prilákame mladých medikov späť na Slovensko.

Raši pre ta3: Peniaze pre zdravotníkov sú, chýba dobrá vôľa Matoviča a rázny postoj Hegera
TASR/Jakub Kotian

Začiatkom decembra uplynú výpovedné lehoty zdravotníkov. Dôjde podľa vás ku katastrofickému scenáru a slovenských pacientov nebude mať kto ošetriť?

Ako som povedal, neexistuje iné riešenie ako dohoda. Vláda môže vyhlásiť núdzový stav a prinútiť lekárov ísť do práce, ale toto je riešenie, ktoré vydrží možno pár dní. Pamätáme si, keď niečo podobné chcela urobiť vláda Ivety Radičovej a lekári išli na PN-ky. Pokiaľ k naplneniu tohto katastrofického scenára dôjde, slovenských pacientov nebude mať kto ošetriť, pretože v mnohých nemocniciach dali výpovede lekári z kľúčových oddelení. Napríklad, anesteziológovia, chirurgovia, internisti a mnohí iní, ktorí sú nenahraditeľní. Žiadny štát nám nevie požičať lekárov, a my nemáme žiadnych v zálohe.

Mnoho mladých medikov opúšťa Slovensko a odchádza za lepšími podmienkami do zahraničia. Čo treba spraviť, aby sme ich prilákali naspäť na Slovensko?

Sú tri oblasti, ktoré treba zlepšiť. Prvá je, samozrejme, platové podmienky, pretože plat pre mladého lekára možno nie je jedinou prioritou, ale je to podstatný element. Mladý lekár si chce založiť rodinu, vyriešiť bývanie, chce naštartovať svoj život a to bez peňazí nejde. 

Po druhé je potrebné investovať do interiérov a vybavenia našich nemocníc. Aby neboli len férovo ohodnotení, ale pracovali aj v príjemnom prostredí. Bohužiaľ, v tomto smere vláda z plánu obnovy nevyčerpala ani jediné euro. Tretí dôležitý moment je, aby sa zjednodušilo vzdelávanie špecializovaných lekárov - to je tiež len vec úpravy metodických pokynov a zákonov tak, aby naši lekári získali špecializáciu tak rýchlo, ako to dokážu ich kolegovia v Česku.

Hranice deravé ako rešeto

Prezidentka Zuzana Čaputová oznámila, že vypíše referendum o predčasných voľbách na 21. januára. Zúčastníte sa ho? Pomohli by podľa vás predčasné voľby k zmierneniu politického napätia na Slovensku?

Som presvedčený, keď viac ako 600-tisíc ľudí žiada o referendum, tak zo slušnosti ku všetkým týmto ľuďom, ktorí podpísali petíciu za vypísanie referenda, by sa ho politici mali zúčastniť. Predčasné voľby by určite situáciu na Slovensku zlepšili a zmiernili politické napätie, pretože v našej krajine, de facto, vládne Igor Matovič. Je to človek, ktorý je dlhodobo najnedôveryhodnejším politikom. Rozosieva napätie a polarizuje spoločnosť. Predčasné voľby by mohli Matoviča odstrániť z politickej scény, koalície a vlády, a myslím si, že to by už bolo prvým krokom k tomu, aby sa napätie na Slovensku zmiernilo.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok