Raši pre ta3: Peniaze pre zdravotníkov sú, chýba dobrá vôľa Matoviča a rázny postoj Hegera

ta3/Nicolette Ftáčková
23.11.2022 00:00

Kritická situácia v zdravotníctve je na spadnutie. Hrozí, že niektorých pacientov nebude mať od decembra kto ošetriť. Lekárski odborári rokujú s vládou, no zatiaľ neúspešne. Ani jedna strana nechce upustiť od svojich podmienok. Exminister zdravotníctva a lekár Richard Raši (Hlas-SD) v rozhovore uviedol, či podľa neho žiadajú lekári viac, ako môžu, a ako prilákame mladých medikov späť na Slovensko.

Raši pre ta3: Peniaze pre zdravotníkov sú, chýba dobrá vôľa Matoviča a rázny postoj Hegera
TASR/Jakub Kotian

V rozhovore sa dozviete:

  • či podľa neho žiadajú lekári od vlády viac, ako je únosné,
  • čo treba urobiť pre stabilizáciu zdravotníctva,
  • či sa zúčastní referenda a jeho názor na predčasné voľby,
  • čo si myslí o odvolávaní ministra vnútra Romana Mikulca,
  • či Hlas-SD príde s návrhom pre LGBTI+ komunitu.

Váš postoj ku kritickému stavu v zdravotníctve je známy. Odsudzujete nečinnosť premiéra Eduarda Hegera a ministra financií Igora Matoviča. Čo je podľa vás v tejto chvíli potrebné urobiť pre stabilizáciu nášho zdravotníctva?

Je nevyhnutné, aby premiér Eduard Heger rokoval so zástupcami lekárov vo dne v noci. Bohužiaľ, lekári sa dlhodobo sťažovali na to, že sú ignorovaní. Rok a pol má priemiér na stole ich požiadavky, napriek tomu sa s nimi prvýkrát stretol v auguste a druhýkrát až niekedy v októbri. Teraz, v kritických chvíľach, keď lekári môžu 1. decembra opustiť naše nemocnice, Heger uprednostňuje zahraničné cesty pred rokovaním s nimi. A keď tam pošle Igora Matoviča, tak výsledkom nie je upokojenie situácie, ale to, že ďalší lekári dávajú výpovede. Treba si s nimi sadnúť, jediná cesta je dohoda. Neexistuje záložný plán.

Nemáme lekárov v zálohe

Igor Matovič vo svojom nedeľnom príspevku na Facebooku k situácii v zdravotníctve napísal: "Veľmi rád by som (lekárom) pridal aj miliardu, ale viac už naozaj nedokážeme dať. A, bohužiaľ, ani nedáme." Žiadajú podľa vás lekári nad rámec?

Igor Matovič vo svojom nedeľnom príspevku klamal. Momentálne ide z hľadiska finančných nárokov o 20 miliónov eur. To je rozdiel medzi požiadavkou lekárov a ponukou Igora Matoviča, ide len o 20 miliónov eur ročne naviac oproti tomu, čo ponúka vláda, ktoré treba vliať do zdravotníctva. 

Myslím si, že keď sme dokázali nájsť 800 miliónov eur na Matovičove celoplošné testovanie, keď vieme nájsť miliardu eur na tzv. rodinný balíček, keď Matovič má v rezerve pre rozpočet na budúci rok viac ako 5 miliárd eur, tak už tých pár desiatok miliónov eur by mal pridať zdravotníkom. Peniaze sú, chýba však dobrá vôľa Igora Matoviča a rázny postoj a zasiahnutie do situácie od premiéra Hegera.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok