Na Wimbledone porazil Federera, teraz bráni Ukrajinu so zbraňou v ruke

ta3/Milan Špak
24.11.2022 00:00

Počas slávnostnej ceremónie na Turnaji majstrov v Turíne, ktorá sa konala v piatok 18. novembra, ocenila ATP tenistov, ktorí v tomto roku ukončili hráčsku kariéru. Jeden z nich prišiel na kurt vo vojenskej uniforme. Kariéra Ukrajinca Sergeja Stachovského sa skončila v januári. Keď o mesiac neskôr do jeho krajiny vtrhli ruské vojská, stal sa vojakom.

Na Wimbledone porazil Federera, teraz bráni Ukrajinu so zbraňou v ruke
TASR/Jakub Kotian

Šport, politika a vojna

Po slávnostnej ceremónii v Turíne nastúpil večer na kurt Rus Andrej Rubľov proti Stefanosovi Tsitsipasovi z Grécka. V ten istý deň bol súperom Novaka Djokoviča ďalší Rus Daniil Medvedev. Stachovskij a ďalší tenisti z Ukrajiny sa vyjadrili, že ruským a bieloruským hráčom by počas vojny malo byť zakázané zúčastňovať sa turnajov. Profesionálny tenis z väčšej časti k tomuto kroku nepristúpil. Rusom a Bielorusom zakázal hrať tímové súťaže a odstránil akékoľvek symboly ich krajín vrátane vlajok.

Športoví lídri tvrdia, že je nespravodlivé brať ruských a bieloruských športovcov na zodpovednosť za činy ich vlád. Stachovskij síce uznáva tento názor, mlčanie väčšiny ruských tenistov však považuje za hanebné. Rubľov bol jediným mužským hráčom, ktorý verejne prosil o mier a zapojil sa do kritiky vojny.

"Prevažne všetci ruskí športovci alebo ruskí tenisti mlčia a sú neutrálni. Hovoria, že je to pre nich politika," povedal Stachovskij. "Nie je to politika. Je to vojna," vyhlásil a dodal, že súdiť ich bude história a možno aj ich deti.

"Keď sa vojna skončí a ich deti alebo ktokoľvek iný sa bude pýtať: 'Čo ste urobili, aby sa to nestalo? Čo ste urobili, aby to prestalo?', nebudú môcť odpovedať na túto otázku, pretože nič neurobili," tvrdí Stachovskij. "Mlčali a nič neurobili."

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok